Virágtenger Dályhegyen

203
11-dalyhegy-4

DÁLYHEGY – Sorrendben az ötödik virágfesztiválra került sor a hét végén Dályhegyen, amelynek idén is többszáz látogatója volt. Szombaton ragyogó napsütés, virágtenger, kultúrműsor és rengeteg kiállító várta az érdeklődőket.

Aki a hét végén ellátogatott Dályhegyre, biztosan jól érezte magát. Az immár ötödik alkalommal megrendezett virágfesztivál az azon a vidéken élők számára minden évben várva várt esemény, amelynek több ezer látogatója van. Idén az időjárás nem volt túl kegyes a szervezőkhöz, mivel csak szombaton sütött ragyogóan a nap, a vasárnapi programot szó szerint elmosta az eső. A legkitartóbbakat azonban a hűvös idő és a csapadék sem tántorította el attól, hogy válogassanak a szebbnél szebb dísznövények között.

 

A járás büszkesége a rendezvény

Az Erdődi járás Kisebbségi Magyar Önkormányzata, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület és a járás Turisztikai Egyesülete közös szervezésében kerülhetett sor immár ötödik alkalommal a Dályhegyi Virágfesztiválra.

Szombaton délelőtt 11 órakor Eszék-Baranya megye alispánja, Željko Kraljičak nyitotta meg a rendezvényt, amelyet jelenlétükkel tisztelték meg többek között az Erdődi járás és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének képviselői, valamint Juhász Zoltán zágrábi magyar konzul is.

A szervezők évről évre igyekeznek színesíteni a programkínálatot, ami sikerül is nekik, ezt a több ezres látogatottság is bizonyítja. Az emberek már a reggeli órákban elkezdtek szállingózni és a körüljárni a virágos standokat. Ezekből pedig idén sem volt hiány, a színpompás virágok elárasztották a helyszínt. Mindemellett félszáz szlavóniai és drávaszögi őstermelő, kézműves kínálta portékáját: volt ott a süteményektől kezdve, a kézimunkákon át a finom borokig minden.

– Nagyon büszkék vagyunk erre a rendezvényre, amelyért rengeteget is dolgozunk. Az emberek dicsérő szavai és az, hogy minden évben visszatérnek hozzánk, nagy elismerés számunkra. A protokollvendégeken kívül egy nagyszerű zenészt is üdvözölhettünk, ő nem más, mint Antun Nikolić-Tuca tamburaművész, akinek a műveit az egyesületünkön belül működő tamburazenekar is játssza – nyilatkozta Hugyik Imre, a Petőfi Sándor MKE elnöke.

A kétnapos májusi rendezvény olyan népszerűségnek örvend, hogy az Erdődi járás egyik védjegyévé vált.

 

Kétszeres kultúrblokk

Öt évvel ezelőtt Loboda Mátyás dályhegyi virágtermelő ötlete nyomán szervezték meg az első virágfesztivált. Akkoriban talán még csak maga az ötletgazda álmodott ekkora sikerről.

– Egy magyarországi virágkiállítás adta az ötletet, hogy Dályhegyen is szervezzünk hasonlót. A keceli példából azt láttuk, hogy egy ilyen rendezvény rengeteg embert összehoz, és nagyon sokan kíváncsiak rá. Évek óta azt tapasztaljuk, hogy a virág messzebbről is idevonzza az embereket, az egész napos kultúrprogram pedig egy olyan ráadás, amitől még tartalmasabbá válik ez a két nap – nyilatkozta Loboda Mátyás, az egyik szervező.

A szombaton délben és 16 órakor kezdődő kultúrblokkoknak számos fellépője volt: a dályhegyi Petőfi Sándor MKE tánccsoportja és tamburazenekara, a csúzai Csárdás népi táncegyüttes, az erdődi Branko Herceg horvát kultúregyesület, a Bijelo Brdo-i J. J. Zmaj kultúregyesület, a szlovákiai Farnadról a Nádas kultúregyesület, az almási Aljmaš kultúregyesület, a doroszlói (Vajdaság) Móricz Zsigmond Kultúregyesület és mások is.

A kultúrműsor idejére megtelt a nézőtér, a közönség vastapssal köszönte meg a fellépők produkcióit.

A szombati nap folyamán a helyi vadászok vadspecialitásokat kínáltak, míg vasárnap hagyományos halételeket kóstolhattak az érdeklődők.

Sajnos vasárnap a rossz időjárás miatt a kultúrműsor elmaradt, és a virágfesztivál is korábban befejeződött, de az biztos, hogy az előző napi programkínálat mindenkit kárpótolt ezért. Reméljük, hogy a jövő évi fesztivált már nem zavarja meg semmi, és teljes egészében élvezni lehet majd a virágos Hegyhát nyújtotta lehetőségeket.

11-dalyhegy-1

11-dalyhegy-2

11-dlyhegy-4