Vincéző pincézők

214
09-dalyhegy-4

A horvátországi magyarok is megemlékeztek Szent Vincéről, a bor védőszentjéről. A szőlősgazdák vesszőt metszettek, a borospincék pedig megteltetek ünneplőkkel, borozókkal. Dályhegyi magyarjaink első alkalommal tartottak Vince-napot.

Vince a bor védőszentje, napja pedig termésjósló nap. Nevének a vinum (bor) szóval rokon hangzása magyarázza, hogy a szőlészek Vince névnapjának időjárásából az adott évi bortermésre szoktak következtetni („Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”). A szőlősgazdák ilyenkor kimennek a szőlőbe, kolbászt akasztanak a tőkére, borral locsolják meg azt, majd pedig vesszőt metszenek, amit hazavisznek. Ha ez a vessző kihajt a szobában, ebből arra lehet következtetni, hogy nem érte fagykár a növényt.

Habár az idei Vince-nap szokatlanul meleg volt, olvadnia viszont nem volt minek, a szőlészek mégis bizakodóak a leendő termést illetően. Tavaly ugyanis nagyon jó évet zárhattak, így az idei borok nagyon finomak. Erről a hétvégén sokan meg is bizonyosodtak, hiszen a présházak, borospincék megteltek vidám társaságokkal.

Víg társaságok a pincékben

Gerstmajer Mihálynál minden évben nyitva áll a pince a vincézők előtt. A vörösmarti borász mindig hódol a hagyományoknak, és annak rendje és módja szerint kimegy a szőlőbe.
– A 2011-es év nekünk, borászoknak nagyon szépen sikerült, függetlenül attól, hogy nagy volt a szárazság. A mennyiséggel mindenki elégedett, de minőségi volt a termés is. A szüret 15-20 nappal előbb kezdődött a szokásosnál. Az én boraim nem olyan erősek, nem olyan magas alkoholtartalmúak, mint a korábbi  években, de nagyon szépek, frissek, és különleges évjáratúaknak számítanak  – mondja a közismert borász.

A csúzai Kováts pincészetben ezúttal is alfalusi „különítmény” sütögetett, borozgatott. Hasonlóan ünnepelt a HMDK sepsei alapszervezetének tagsága, akik nemrég megnyitott székházukban gyűltek össze. A HMDK bellyei alapszervezetének tagjai, bár nem szőlőtermő vidéken élnek, sosem feledkeznek meg erről a népi hagyományról.

Karancson a Szabó pincészet tárt kapukkal/pinceajtóval várta a vincézni vágyókat, borkóstolást tartott a család, ahol többféle finom nedű közül választhatott az odalátogató.

A szlavóniai Hegyháton első alkalommal tartottak Vince-napot. Dályhegyi magyarjaink  a szabadban sütöttek-főztek, és a helyi borokat ízlelgették. A Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület először a Hugyik család szőlészetébe invitálta a vendégeket, ahol szőlővessző-szentelésre is sor került. Később a kultúrotthonhoz vonult az ünneplő társaság, ahol bográcsos ételeket főztek, az egyesület tamburazenekarának egy része pedig muzsikált is a vincézőknek. A szervezők azt remélik, hogy idei összejövetelük hagyományteremtő lesz.

09-Vince-Bellye

09-vince-csza