VinAgorán jártak a HMDK Gazdakör tagjai

0
689
vinagora
A HMDK Gazdakör tagjai a hét végén részt vettek Magyarország legrangosabb bormegmérettetésén, a VinAgora Nemzetközi Borverseny közönségkóstolóján. A budapesti New York Palotában tartott eseményen húsz ország 500 borát ízlelhette meg a közönség.

Minden évben június közepén kerül sor Magyarország legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetésére, a VinAgora Nemzetközi Borversenyre, amely az egyetlen olyan rendezvény Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borokat együtt bírálják el nemzetközi szaktekintélyek. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják az összes nevezett magyar és külföldi bort.

Múlt szombaton, június 25-én elegáns környezetben sorakoztatták föl a borverseny nevezett borait, hogy a kedvelői kedvükre kóstolhassák őket. Mindegyik nedű mellett ott volt a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatták őket.

A HMDK Gazdakör tagjai nem először vesznek részt ezen az eseményen.

Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke elmondta, a gazdaszervezet megalakulása óta fontosnak tartja, hogy ilyen jelenetős eseményen képviselje magát. Ez a borverseny pedig a piacra jutásban is segítheti a drávaszögi gazdákat.

Horvátországból idén hét borminta versenyzett, a Bellye Borászat és a karancsi Szabó Pincészet nevezett be minőségi italaival.

vinagoraSzabóéknak tavaly a 2014-es olaszrizlingjét a csúcsminőségű kategóriába sorolták, idén viszont olyan erős volt a mezőny, hogy noha magas pontszámot értek el, pár ponttal lemaradtak a díjazott nedűktől. Szabó Attila szerint ettől függetlenül elégedettek lehetnek, mert több új kapcsolatra és ismeretségre is szert tettek. Néhány utazási iroda érdeklődését is felkeltették, amelyek villányi programkínálatukat szeretnék a horvát-baranyai borrégióval is kibővíteni.

A Gazdakör tagjainak fő úti célja a borgála volt, de jutott idő múzeumlátogatásra is: Vajdahunyadvára az egyik kihagyhatatlan budapesti látványosság, amely ráadásul nemcsak Magyarország, hanem Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteményét is rejti. Itt a borászati és szőlészeti részleget nézték meg. A különleges hangulatú Hunyad-pince a magyar szőlő- és borkultúra történetét és hagyományos eszközeit mutatja be, írásos emlékek és érdekes fotók sokasága segítségével.