Vidám szüreti mulatság Kiskőszegen

1011

A kiskőszegi helyi választmány és HMDK-alapszervezet szombaton szüreti fesztivált tartott. A hazai és a vendégtánccsoportok rézfúvószenekar kíséretében vonultak végig Kiskőszeg főutcáján a központig, ahol körbetáncolták a körforgalmat. Ezt követően a kultúrműsoron tapsolhatott nekik a közönség. Este, a szüreti bálon pedig mindenki táncra perdült.

Kiskőszeg kiváló természeti adottságokkal van megáldva, egyrészt mert a Duna mellett fekszik, másrészt a Báni-hegy lábánál terül el, s a dombság kitűnő feltételeket biztosít szőlőtermelésre. Ma már kevesebben foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel, mint régen, szüreti mulatságot viszont minden évben tartanak – ez a kiskőszegi helyi választmány és a HMDK kiskőszegi alapszervezetének egyik legjelentősebb rendezvénye.

dsc_0094– Az idei, sorrendben a 16. szüreti fesztivál azért is különleges, mert falunk fennállásának 700. évfordulója jegyében telik – mondta Sipos Krisztina, a rendezvény egyik szervezője.

A program a táncosok felvonulásával kezdődött – ez minden évben így van, a lakosok is tudják és várják. Kapuikból vagy a házaik előtt nézik a menetet.

A sort a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények tánccsoport vezette, élükön a bíróval és a bírónővel, akik útközben szőlővel kínálták a nézőket. Őket követték a vendég táncosok. Sipos Krisztinától megtudtuk, minden évben új vendégeket is hívnak, idén először volt itt Alsónyék tánccsoportja, akikkel a jövőben szeretnék szorosabbra fűzni a kapcsolatot.

dsc_0233Részt vett az eseményen Dózsa-Pál Tibor is, Alsónyék polgármestere, aki lapunknak elmondta, nemrég vették fel a kapcsolatot Kiskőszeggel, amit, reméli, hamarosan hivatalosan is „megpecsételnek”.

– Közel vagyunk egymáshoz, nemcsak térben, hanem érzésben is – nyilatkozta lapunknak Alsónyék polgármestere.

Az alsónyékieken kívül itt voltak a nemesmileticsi (Vajdaság) magyar táncosok, a magyarországi Dunaszekcsőről pedig német nemzetiségi tánccsoport és rézfúvószenekar érkezett. A rezesbanda zárta a felvonulást, az ő zenéjükre táncoltak útközben. A vendégek között szerepelt továbbá a vinkovcei kórus, az alfalusi tánccsoportok és a pélmonostori horvát tánccsoport. A felvonulást néhány lovas és kocsis részvétele tette színesebbé.

kiskoszegAz esemény leglátványosabb része volt, mikor a központba érve a néptáncos tömeg körbetáncolta az új körforgalmat a rézfúvósok muzsikájára. A nézők a műsor közben körbejárhatták a központban felállított standokat, voltak köztük „búcsúsok”, de árultak kalácsot, a leghosszabb sor pedig a lángosos előtt állt.

A kiskőszegi moziteremben volt a kultúrműsor, Labrović Sandra polgármester asszony köszöntötte a vendégeket, Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója és Jankovics Róbert, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője szóltak néhány dicsérő és biztató szót a közönséghez. A műsort az idei szüreti fesztivál bírója és bírónője nyitották meg, majd a táncegyüttesek léptek színpadra.

Labrović Sandra lapunknak elmondta, a szüreti fesztivál sokat jelent településük számára, mert ezáltal is újabb ismeretségekre tesznek szert.

kiskoszeg_szureti-10– Az ismeretség bővítésével mások szokásait és hagyományait is megismerhetjük, és mi is szélesebb körben mutathatjuk meg a sajátunkat – mondta a polgármester asszony.

A műsor után a kultúrotthonban gyűltek össze a vendégek, ahol szüreti bállal folytatódott a program.

A rendezvényt a Darázsi járás, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a HMDK támogatta. (ti)