Versek a tengerről Szegeden

851
rijeka-szeged
Viola Éva rijekai (Fiume) magyar költőnő nemrég a szegedi Nemzetiségek Házában mutatkozott be a szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat meghívásának eleget téve.

A szegedi Nemzetiségek Háza kettős funkciót tölt be: egyrészt mint hivatal székhelye nyolc társulási önkormányzatnak és az azokhoz kötődő nemzetiségi kulturális egyesületeknek, másrészt pedig mint közösségi ház működik, ahol kulturális programokat szerveznek.

Ebben az épületben mutatkozott be a szegedi művészetkedvelők előtt Viola Éva rijekai magyar költőnő is. Beszélgetőtársa Barkos Bea szegedi képzőművész volt.

Viola Éva a bemutatót követően elmondta, örül neki, hogy szerzeményeit Horvátországon és Vajdaságon kívül Magyarországon is megismerhetik, ez költői pályafutásának is egyfajta elismerése.

– Azon túl, hogy ez egy irodalmi jellegű bemutatkozás volt, egy újabb kapcsolatot is kialakítottam, amely fontos lehet a tengermelléki magyarság számára – mondta Viola Éva, aki hozzátette, az ottani horvát közösség elnökével, Marjanović Dušannal már az együttműködési lehetőségeket is körvonalazták.

Viola Éva költő, prózaíró és műfordító Zomborban született. Rijekában telepedett le 1982-ben, azóta ott él és dolgozik. Verseseiért, monodrámájáért, több művéért is különböző díjakban részesült az elmúlt években. A HMDK Tergermelléki-fennsíki megyei alapszervezetének a vezetője, több évtizedes alkotói tevékenysége, valamint a horvátországi tengermelléken elő szórványmagyarság összetartásában és identitásának erősítésében végzett  munkája elismeréseként 2014-ben magyar állami kitüntetésben részesült, megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatát. (mt)