Vegyük komolyan az utasításokat

0
252
Stanković Kovács Andrea

A pozitív propagandának köszönhetően a legtöbben odafigyelnek és betartják a koronavírus terjedése elleni óvintézkedéseket, de még mindig sokan nem vesznek tudomást a veszélyről – állítja Stanković Kovács Andrea, az eszéki Tripolski Gyógyszertár munkatársa, aki hangsúlyozza, vegyük komolyan az utasításokat és ne menjünk ki az utcára – boltba, gyógyszertárba – feleslegesen, szükség esetén pedig viseljünk kesztyűt, maszkot, a dupla rétegű pamut maszk is véd a fertőzéstől.

A tapasztalat azt mutatja, hogy főleg az idősebb (65 év feletti) korosztályba tartozók, akik nincsenek kellőképpen informálva a járvány veszélyeiről, nem veszik eléggé figyelembe a megállítása érdekében hozott rendelkezéseket.

Ez látszik a gyógyszertári forgalom növekedéséből is – mondja Andrea -, hisz a munkanap teljes ideje alatt kígyózó sor áll a patika előtt.

- Reklám -

– Védőmaszkból, fertőtlenítőszerekből hiány van, ezekből a termékeinkből fogytunk ki először, ami érthető. Megnőtt a kereslet a C-vitamin iránt, ami jó, mert erősíti az immunrendszert, de emellett sokan jönnek olyan dolgokért, amelyek nem feltétlenül szükségesek, mint például a magnézium, a szemvitamin vagy a lázmérő, s egy órát állnak érte sorba, még a keddi hóesésben is, amit feleslegesnek tartok, mert nemcsak saját, hanem mások egészségéért is felelősséggel tartozunk – nyilatkozta lapunknak az eszéki gyógyszertár munkatársa.

A gyógyszertár-látogatással kapcsolatban azt ajánlja a vásárlóknak, írják össze, milyen gyógyszerekre van szükségük, hogy felgyorsítsák a kiszolgálást.

Úgy látja, nem lehet elégszer hangsúlyozni annak fontosságát, hogy aki teheti, inkább maradjon otthon, hiszen így tudja csak megóvni saját magát és családját a fertőzéstől. Ha mégis utcára kell menni, érdemes gumikesztyűt és maszkot viselni. Ezekből az egyszer használatosakat viselés után el kell dobni.

– A legújabb vizsgálatok szerint az otthon készített pamut maszkok is hasznosak, mert megszűrik a levegőt. Viszont itt is lényeges, hogy felhelyezés után ne bántsuk a maszkot, és használat után mossuk ki forró vízben, majd vasaljuk és fertőtlenítsük – mondta Andrea.

Hozzátette, a COVID-19 fertőzőképességét növeli, hogy levegőben néhány órán át, de egyes felületeken, például fémen akár több napig is virulens marad.

– Ezért szükséges, hogy rendszeresen fertőtlenítsünk, kezet mossunk – mondta Andrea, hozzátéve, sokan még mindig úgy gondolják, ami láthatatlan, attól nem kell félni.

A kézmosással kapcsolatban megemlítette, fertőtlenítőszer híján az egyszerű szappan is megteszi, csak meleg vízzel mossunk kezet alaposan és lehetőleg minél gyakrabban. Ha a vírus a szájba kerül, napokba telhet, mire lekerül a tüdőbe, ezért érdemes szájfertőtlenítő oldatot, propoliszos-alkoholos szájsprét használni, ezenkívül ajánlatos sok folyadékot fogyasztani, mert a vízzel a gyomorba kerülő vírust a gyomorsav elpusztítja.

– Apró dolgokon múlik az egészségünk, melyekre meg kell tanulnunk odafigyelni. Biztos, hogy nem könnyű hosszú időn keresztül a lakásban tartózkodni, főleg azoknak, akik panelben élnek. Társasági emberek vagyunk, talán nem annyira, mint az olaszok, de Eszéken is (járványmentes időkben) általában tele vannak a kávézók, az embereknek hiányzik a közösségi élet – állítja Andrea.

Éppen ezért – fűzte hozzá – szükséges betartanunk most az előírásokat, hogy minél hamarabb visszatérhessen az életünk a régi kerékvágásba.