Véget ért az idei Kárpát-medencei falugazdász program

0
165
Bálint-Szabó Anasztázia

Tavaly nyáron harmadik alkalommal hirdették meg a Kárpát-medencei Falugazdász Programot. A szeptembertől júniusig tartó programban 107 szakember segítette a külhoni magyar gazdák munkáját, közülük egy a horvátországi magyarságot Bálint-Szabó Anasztázia személyében.

A magyar agrártárca mintegy félmilliárd forintos keretösszeggel indította útjára a Kárpát-medencei Falugazdász Programot, amely méltán nevezhető mérföldkőnek a külhoni magyar agrártársadalom életében, illetve a külhoni magyar gazdaszervezetek tevékenységének fejlesztésében. A program keretében 107 falugazdászt foglalkoztattak Kárpát-medence-szerte. A Földművelésügyi Minisztérium mintegy húsz határon túli magyar gazdaszervezettel írt alá együttműködési megállapodást, de a tárca mintegy ötven külhoni magyar gazdaszervezettel van kapcsolatban, és mintegy 50 ezer gazda érhető el e kapcsolati hálón keresztül. Az összmagyar gazdatársadalom együttműködésének erősítése érdekében a Kárpát-medencei falugazdász program mellett számos oktatási, képzési és a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok élénkítését szolgáló program is fut, amely a közös munkát hivatott támogatni.

A horvátországi magyar gazdák szolgálatában

A falugazdász hálózatban 2016 óta partner a HMDK Gazdaköre is, ennek köszönhetően egy falugazdász segítheti a horvátországi magyar gazdákat is. A program nálunk 2016 őszén indult, amikor is Bálint-Szabó Anasztázia lett a falugazdász. A tisztség betöltéséhez komoly követelményeknek kellett megfelelni, csak kögazdász vagy mezőgazdasági diplomával rendelkező személyek jelentkezhettek a 10 hónapos feladatra.

– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a programot. Nekem agrármérnöki és szőlész-borász mérnöki diplomám is van, ezért megfeleltem a követelményeknek, és jelentkeztem a kiírásra, így én vagyok a horvátországi magyarok falugazdásza immár második éve – mondta Bálint-Szabó Anasztázia, aki hozzátette, hogy a kezdeti nehézségek ellenére eredményes a program.

Nehéz volt az embereket aktivizálni

A falugazdászok egyik fontos feladata a gazdák továbbképzése, új technológiák és módszerek megismertetése, valamint a pályázati lehetőségek bemutatása, hiszen a modern gazdálkodóknak tartaniuk kell a lépést a korral, hogy versenyképesek maradjanak. Kezdetben ez nem volt könnyű feladat.

– A mi gazdálkodóink nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy előadásokra járjanak, és nem is ismerték a programot, ezért nehéz volt az aktivizálásuk. A második évben már könnyebb dolgom volt, már a HMDK Gazdakörről is többen hallottak, így egyre többen eljöttek az előadásokra vagy műhelyfoglalkozásokra. Volt egy vetőmagprojektünk is, amit a HMDK Gazdakörrel egyeztetve valósítottunk meg – tudtuk meg Anasztáziától, aki hozzáfűzte, hogy neki is számos magyarországi továbbképzésen kell részt vennie. Ezeken pedig mindamellett, hogy hasznos dolgokat sajátít el, amelyeket továbbad az itteni gazdáknak, lehetőség van más régiók gazdászaival is megismerkedni.