Van nekem egy „volt” anyósom

4

Mari sosem értette az anyósvicceket, akkor se, amikor neki volt anyósa, és most se, hogy a három fia is „hozott menyet” a családba. Szerinte az anyósok ilyenek is meg olyanok is. Jók és rosszak, de emberek. Akik menyként kezdték és anyósként folytatták.

Marinak is van a „volt” anyósa. Hiába vált el tőle a fia, azért ő a menye maradt.

Nem hasonlítanak szinte semmiben. A szeretet szóba sem kerül. Nincsenek ölelések, vagy megható jelenetek. Voltak azonban nagy viták, kiabálások. De harag, igazi harag nem volt soha. Közös volt a cél, mindketten a gyerekek jólétét nézték, és ez erősebb szövetséget épített köztük minden másnál.

Pedig tényleg alig van közös bennük.

Mari még gyerek volt, amikor megismerte leendő anyósát. Meg is rettent tőle. Hangos volt. Mindig tudta, mit akar, és azt is, hogy akaratát hogyan kényszerítse másra.  

Jó anyós volt? Nem érdekes. De szerető szívű, a gyerekekért bármire kész nagymama, akire az első perctől lehetett számítani. Egyetlen alkalommal sem mondott nemet, ha vigyázni kellett rájuk. Nála is otthon érezték magukat. Sütött, főzött, ágyazott. Dünnyögve pakolt el utánuk évekig, de megcsinálta, és ha pár napig nem mentek, talált okot, ürügyet, hogy mégis menjenek. Vitáik persze voltak.

A válásuknál hallgatott. Ügy döntött, hogy bárhogy alakulnak is a dolgok, Mari akkor is a menye marad.

Eljár hozzá segíteni ablakot pucolni. Ő teszi el a télire valót, úgy mozog a konyhában, mint egy jó tündér. És ők ketten megvannak egymásnak egymás miatt és a gyerekek miatt is.

Mari közben anyóssá vált. Jöttek sorba a menyek, és mindig megérezte, hogy ki az, aki majd ott is marad. Még nem tudja, hogy ő jó anyós-e, de reméli, hogy igen. Mert ilyenek is vagyunk, meg olyanok is. Próbál olyan lenni, mint a volt anyósa, pedig ösztönösen ő is tudja, mit mikor kell csinálni.

Mégis gyakran kér tanácsot a volt anyóstól, hiába van az közelebb a nyolcvanhoz, mint a hetvenhez, de bölcs tanácsai aranyat érnek. Többször töltik együtt a délutánt. Kávézás közben, mint két cinkostárs, ki is beszélik a menyekkel kapcsolatos dolgokat. De Mari biztos abban, hogy az ő volt anyósa soha nem mondott rosszat róla.

Nincsenek összeborulós, könnyes, nagy jelenetek, de érzik, hogy egymáshoz tartoznak. A volt anyósának ő mindig a menye marad.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.