Ünnepi jótékonysági hangverseny immár ötödször

0
47

Az eszéki magyar főkonzulátus szervezésében ötödik éve kerül sor az adventi időszakban ünnepi hangversenyre a Szent Péter és Pál-katedrálisban. A Pannon Filharmonikusok (Pécs) Új ének az Úrnak című műsorukat adták elő. A koncert célja továbbra is az, hogy a bevételből magyar nemzetiségű diákok továbbtanulását ösztöndíjjal segítsék.

A Pannon Filharmonikusok (Pécs) számos alkalommal muzsikáltak már Európa neves koncerttermeiben. A magyar kultúra közvetítésében fontos szerepet vállalnak. Az együttes gyakori vendég a határon túli magyarlakta településeken is. A hangversenyek egyik kiemelt küldetése a magyar kulturális identitás megőrzésének − magyar zeneművek előadásán keresztül történő − támogatása.

A zenekar igyekszik szoros kapcsolatot kiépíteni Eszék városával. Az eszéki magyar főkonzulátus meghívására már ötödik alkalommal muzsikált az itteni közönségnek az együttes az adventi időszakban.

December 20-án az eszéki székesegyházban a pécsi Pannon Filharmonikusok Új ének az Úrnak című műsorukat adták elő nagy sikerrel.

A rendezvényen De Blasio Antonio magyar főkonzul köszöntőjében elmondta, sikerült több nagylelkű adományozót is megnyerniük a nemes ügynek, így az eszéki magyar külképviselet az elmúlt évek során összegyűjtött felajánlásokból 16 horvátországi magyar diákot tudott egyetemi tanulmányaiban támogatni. Kifejtette, fontos cél, hogy ezek a fiatalok itthon, szülőföldjükön erősítsék a magyarságot, közös érdek, hogy minél több olyan magyarul tudó szakember kerüljön ki a főiskolákról, egyetemekről, akik Horvátországban szeretnének boldogulni, munkát találni és családot alapítani.

Az eszéki magyar főkonzulátus számos gazdasági és kulturális rendezvény, találkozó szervezője, kezdeményezője volt az elmúlt időszakban, ezt a jövőben is folytatni szeretnék.