Ülésezett a zágrábi Kisebbségi Tanács

77

December 1-jétől fogadják a 2024-es pályázatokat a kultúrával foglalkozó egyesületeinktől

Csütörtökön ülésezett a Varga Tibor vezette országos hatókörű Kisebbségi Tanács (Savjet za nacionalne manjine) Zágrábban. A tanácskozás „legérdekesebb” napirendi pontjának a HRT 2022-es évre vonatkozó beszámolója tekinthető, amelyből kiderült, hogy a nemzeti kisebbségekről sugárzott anyagok percszáma az előző évekhez képest majdnem 24 százalékkal nőtt 2022-ben. Robert Šveb, a HRT jelenlévő vezérigazgatója reményét fejezte ki, hogy az országos köztévé keretében nemrég megalakult önálló nemzeti kisebbségi szerkesztőség további jelentős előrelépést fog majd e téren hozni a következő években.

A Kisebbségi Tanács tagjai – köztük parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert is – elfogadták a HRT 2022-es évi beszámolóját.

A többi napirendi pont a jövő évi pályázatokról szólt. A tanács elfogadta a testület jövő évre vonatkozó programját, kinevezték a pályázatokat elbíráló bizottságok tagjait, majd döntöttek az idei programok helyenkénti költségterv-módosításairól.

– Rendkívül intenzív időszaknak nézünk elébe a Kisebbségi Tanácsban, hiszen nemcsak a jövő évi pályázatokkal kell foglalkoznunk, hanem december 7-én egy nagyszabású konferenciát is szervezünk Zágrábban. Említésre méltó, hogy 25 százalékkal nagyobb pénzügyi kerettel rendelkezünk 2024-re, mint az idén, ami újabb lehetőség azon kisebbségi szervezeteknek, amelyek a támogatást rendeltetésszerűen használták fel. Mindemellett továbbra is különös figyelmet szentelünk a kisebbségi önkormányzatok megalakulását követő, az illetékes minisztérium által elvégzendő adminisztratív feladatoknak, ezt a mostani mandátumunk elején határoztuk el. Itt sikerült rövid időn belül elérnünk, hogy a kisebbségi önkormányzatok tagjainak járó juttatásról is maguk az érintett testületek tagjai dönthessenek – nyilatkozta lapunknak Varga Tibor, a Kisebbségi Tanács elnöke.