Újra elsöprő győzelmet aratott a Fidesz

0
327
Budapest, 2018. április 8. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (középen, b7) a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Mögötte Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (takarásban), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke és felesége, Semjénné Menus Gabriella, Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt stratégiai igazgatója, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője (b-j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország sorsdöntő győzelmet aratott, az ellenzéki pártok vezetői lemondásokat jelentettek be a vasárnapi országgyűlési választás eredményeinek tudatában. A rekord részvételű parlamenti választáson az ellenzék napközben még optimista volt, estére viszont kiderült, hogy a kormánypártok az országos pártlistán és az egyéni választókerületek túlnyomó többségében is nyertek, így ismét kétharmados többségük lehet a parlamentben.

„Sorsdöntő győzelmet arattunk”

– Sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédhessük Magyarországot – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap késő este.

„Győztünk!” – ezzel kezdte beszédét az összegyűlt tömeg előtt a kormányfő, a Fidesz elnöke, aki úgy fogalmazott: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett.

Kiemelte: Magyarország még nem tart ott, ahol szeretnék, de már elindult a saját maga választotta útján. „Együtt fogunk ezen az úton végigmenni” – ígérte a kormányfő.

A miniszterelnök köszönetét fejezte ki a választóknak, külön a Fidesz-KDNP-re szavazóknak, amiért kitartottak mellettük az elmúlt években. Köszönetet mondott továbbá a külhoni magyaroknak, akik „segítettek megvédeni az anyaországot”, valamint Jaroslaw Kaczynskinek, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek is a támogatásért.

Emellett megköszönte a Fidesz segítőinek, önkénteseinek munkáját, továbbá azoknak is köszönetét fejezte ki, akik „imádkoztak értünk és értem”. Végül feleségének, Lévai Anikónak mondott köszönetet.

„Mindent köszönök, Soli Deo gloria” – zárta szavait Orbán Viktor, majd a Fidesz és a KDNP vezető politikusai a Bálna előtt összegyűlt emberekkel elénekelték a Kossuth-nótát, ezt követően pedig a Himnuszt. A miniszterelnök a Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok! köszöntéssel búcsúzott.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is köszönetét fejezte ki, s rámutatott: ez a leendő kormánynak rendkívüli politikai legitimációt és megerősítést ad.

Az ellenzéki pártok vezetői lemondásokat jelentettek be

Vona Gábor sajtótájékoztatóján bejelentette: lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat. A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz-KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez nem teljesült.

Az MSZP és az Együtt elnöksége is benyújtotta lemondását. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula közölte: tudomásul veszik a választói akaratot, és felelősnek tartják magukat kialakult helyzetérért. A pártelnök elmondta azt is, hogy az MSZP a Párbeszéddel folytatja a változás szövetségét, készülnek az európai parlamenti és az önkormányzati választásra. Gratulált a győztesnek.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje úgy értékelt: az alapjairól újjá kell építeni a magyar baloldalt. Kijelentette: nyilvánvaló, hogy az eredmény messze elmarad attól, amiben hittek és amiért dolgoztak.

Az Együtt elnöke, Juhász Péter azt mondta: tudomásul veszik a választás eredményét, az Együtt elnöksége lemond. Szigetvári Viktor, a párt miniszterelnök-jelöltje azt mondta: ezt a kampányt az Együtt elvesztette, sikertelen volt az a stratégia, amire felépítették a saját listás kampányukat.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az ellenzék összteljesítményére vonatkozó kérdésre azt mondta, még pár órája is azt gondolta volna, hogy a Fidesznek a legrosszabb esetben sem lehet több mandátuma 110-115-nél. Hozzátette: azt el sem tudta volna képzelni, hogy a kormánypárt növeli a listás eredményét 2014-hez képest.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje úgy kommentált: a kormányváltás nem sikerült, „ez azonban nem jelenti azt, hogy feladjuk a küzdelmet”. Szél Bernadett szerint pártjának nem a programján kell változtatnia, hanem azon, ahogyan közvetítik azt a választók felé. Hadházy Ákos társelnök a tájékoztatón bejelentette lemondását a társelnöki posztról.

Megszerezte a kétharmados többséget a Fidesz

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) folyamatosan teszi közzé a 2018-as országgyűlési választások eredményeit. Lapzártánk idején derült ki, hogy a határon túli magyarok voksaival meglett a kormánypárti kétharmad. A Fidesz-KDNP frakciónak legalább 134 mandátuma lesz a 199 fős Országgyűlésben.

Bár vasárnap éjjel 106 szavazókör kivételével mindenhol megállapították az országgyűlési választáson leadott szavazatok számát, a választókerületi eredményekre még hat napot várni kell a külképviseleti és az átjelentkezéssel szavazók szavazatainak „bevárása” miatt, addig csak előzetes eredményről lehet beszélni. Az országos listás eredményt április 27-ig kell megállapítania a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).

Azok a külhoni magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, levélben voksolhattak. Vasárnap még ezeket is le lehetett adni a külképviseleteken. A szavazók azt mondták: fontosnak tartották, hogy éljenek szavazati jogukkal.

A külhoni magyarok közül mintegy 380 ezren kérték felvételüket a névjegyzékbe. Az ő szavazatukat is vasárnap este kezdte feldolgozni a Nemzeti Választási Iroda. Hétfőn egész nap szállították a borítékokat a külhoni külképviseletekről Budapestre.

HMDK-sok a Fidesz budapesti eredményváróján

A HMDK delegációja Jankovics Róbertnek, a szervezet elnökének a vezetésével részt vett a Fidesz-KDNP központi eredményváróján, amelyre a budapesti Bálna Kulturális Központban került sor vasárnap este. Miután az országgyűlési választások megnyerését az ünneplő tömegnek Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök bejelentette, majd rövid beszédet mondott, az eredményváró meghívottjai személyesen is gratulálhattak neki.

HMDK-gratuláció

A Fidesz–KDNP győzelme után sorra érkeztek a gratulációk a határon túli magyar politikusoktól. Az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy értékelt, hogy ismét egy olyan kormány alakulhat Magyarországon, amely partnerként tekint az erdélyi magyarságra. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke pedig azt mondta: ezzel az eredménnyel megteremtődtek a feltételei annak, hogy folytatni lehessen a nemzetben való gondolkodást és a nemzetépítést. Hasonló véleményen van Jankovics Róbert, a HMDK elnöke is, aki levelében úgy fogalmazott, hogy ez a győzelem nemcsak Magyarország, hanem az egyetemes magyar nemzet sorsát is hosszú távon meghatározza.  (MTI/mt)