Újabb sikeres magyar rendezvény Darázson

0
508
07-darzs-kisasszonyok

A hét végén tartotta meg a Darázs-Hercegmárok Magyar Hagyományőrző Egyesület és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége az első Magyar Hagyományok Szemléje elnevezésű rendezvényét.

- Reklám -

A Darázsi járásban a 2011-es népszámlálási adatok szerint 680-an vallották magukat magyarnak, a legtöbben közülük Kiskőszegen élnek, de Izsépen, Dályokon, Darázson és Hercegmárokon is vannak kisebb számban magyarok. Ezért látták szükségesnek 2013-ban megalakítani a Darázs-Hercegmárok Magyar Hagyományőrző Egyesületet, amely még abban az évben felelevenítette a locsolkodás hagyományát, amely mára a Darázsi járás egyik legnagyobb magyar rendezvényévé vált. Most újabb magyar rendezvényből kívánnak hagyományt teremteni. A hét végén először rendezték meg a magyar hagyományok szemléjét, amelyet kézimunka-kiállítással nyitottak meg és magyar bállal zártak.

 

07-darazs_himzo_asszony-3

 

A kiállítással kapcsolatban a darázsi Mitrina Rozália elmondta, hogy édesanyjától sajátította el a hímzés, drukkolás fortélyait, ő a környék híres kézimunkázója, így a kiállított anyagok nagy része is az ő keze munkáját dicséri. Most pedig szívesen mutatta meg a nagyközönségnek is. Csakúgy, mint a többi darázsi asszony, akik ezen a napon kiállították családi örökségüket vagy az általuk készített munkákat.

 

07-darazs-k-3-copy

 

A kézimunkákkal díszített kultúrotthon színpadán pedig sorra mutatkoztak be a tánccsoportok, énekkarok. A műsort a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények csoport nyitotta meg, majd magyar táncokat láthattunk a Kórógy Hagyományőrző Egyesület felnőtt csoportjától és a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület ifjúsági csoportjától. Az ének sem hiányzott a programból,  a dalok a Split-dalmát megyei HMDK Dankó Pista Népdalköre és Nagy Róbert zenei kísérete mellett az újbezdáni Szivárvány Népdalkör előadásában hangoztak el. Az est vendégelőadói a baranyaszentistváni (Petlovac) Hagyomány a Jövőért egyesületének Kraluši néptánccsoportja és a bátai (magyarországi) Vadvirág Cigány Hagyományőrző Tánccsoport voltak.
Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese elmondta, nagyon fontosak ezek a rendezvények, amelyek összehozzák a maroknyi magyar közösséget.
Kis József, a Darázs-Hercegmárok Magyar Hagyományőrző Egyesületet vezetője, aki a darázsi magyarok fiatalabb generációjához tartozik, és akinek az egész családja aktívan kiveszi a részét a magyar rendezvények szervezéséből, azt mondja, az ilyen események azok, amelyekkel a fiatalabbakban is feléleszthetik a magyar nemzettudatot.
– Úgy gondolom, hogy ahogy a húsvéti rendezvényünk is egyre sikeresebb, ebből az eseményből is sikerül majd hagyományt teremteni – mondja Kis József.

 

PA249668

 

Az eseményen részt vett Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke is, aki kijelentette, hogy a HMDK-nak minden magyar számít, a legkisebb közösségek is, így a darázsi magyarságért is felelősséget éreznek, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az itteni magyarok megőrizhessék hagyományaikat, és hogy még sok hasonló rendezvényt szervezhessenek.
Az est az első magyar bállal zárult, ahol a kórógyi Aranycsárdás zenekar zenélt.
A rendezvény támogatói: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (Budapest), HMDK, Darázsi járás.

 

{fcomments}