Újabb könyvekkel bővült a központi magyar könyvtár állománya

437
06-magyar-konyvek-bga

A Pélmonostori Városi Könyvtár – Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárának idén a magyarországi Bethlen Gábor Alap pályázata révén új könyvekkel sikerült bővítenie a 4000 kötetből álló állományt. Most elsősorban felnőtteknek szóló irodalmat vásároltak, de hamarosan a gyerekeknek szánt könyvek kínálatát is gazdagítják.

A drávaszögi magyar könyvtárak a 19. század utolsó két évtizedében jöttek létre. A Pélmonostori Városi Könyvtár az 1960-as évektől az 1991-es fordulópontig (a háborúig) jól működő könyvtárhálózatot hozott létre a Drávaszögben. A békés reintegráció (1998) utáni években ún. központi nemzetiségi könyvtárak alakultak, köztük a magyar is, amely ma is a Pélmonostori Városi Könyvtár keretein belül működik. A Drávaszög területén ma ez az egyedüli magyar könyvtár áll nyitva rendszeresen az olvasók előtt. Működésének anyagi hátterét teljes egészében a horvát kulturális minisztérium biztosítja. A magyar könyvtári állományt egyrészt ebből a forrásból, másrészt támogatások útján bővítik.
A könyvállomány bővítése céljából pályáztak a Bethlen Gábor Alap idei kiírásán is. A pályázaton 300 ezer forintot nyertek el, ebből mintegy 80 új címszót vásároltak meg.
Rabbi Zsolt, a Horvátországi Magyarok Központi Könyvtárának vezetője elmondta, hogy most elsősorban felnőtteknek szóló könyveket vásároltak, de hamarosan a gyerekeknek szánt kínálatot is gazdagítják 150 kötettel a Márai-program révén.
A könyvtár vezetője hozzátette, jó kapcsolatot ápolnak a horvátországi magyar oktatási intézményekkel, az ide járó gyerekeknek csoportos könyvtárlátogatást szerveznek, melyek alkalmával változatos művelődési és szórakoztató jellegű programokat is kínálnak nekik. Ezenkívül évről évre megrendezik a Könyvtárosok vendégségben elnevezésű programjukat a magyarországi partnerek közreműködésével.

 

{fcomments}