Újabb katasztrofális földrengés

0
117

Újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Petrinja városát és környékét múlt kedden kora délután. A természeti katasztrófának hét halálos áldozata volt, köztük egy gyermek is. Magyarországról az elsők között érkezett a segítség.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett. A katasztrófának hét halálos áldozata is volt, emlékükre január 2-a nemzeti gyásznap volt.

Andrej Plenković kormányfő azonnal a helyszínre utazott, a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. „Ez egy igazi tragédia” – mondta. Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére.

- Reklám -

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

A térségben 3500 ház sérült meg a hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi 6,3-as erősségű főrengésben. Az utórengések folyamatosak, azóta több mint száz földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat, melyek közül több meghaladta a 4-es erősséget.
A tudósítások szerint már azok sem mernek otthonaikba visszatérni, akiknek a házai csak kismértékben sérültek meg. Sokan továbbra is az autójukban alszanak, többeket a petrinjai kaszárnyában vagy a sziszeki sportcsarnokban helyeztek el.
Vannak olyan kisebb települések, amelyeken minden ház megsérült, veszélyes bennük tartózkodni. Minthogy azonban az emberek háziállatokat tartanak, nem akarják elhagyni otthonaikat. Számukra is mobil házakat fognak fölállítani.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyta a fővárost, pánik és rémület lett úrrá.

Tudjuk, hogy a fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. Azóta folyamatosak az utórengések – a szakemberek mintegy kétezret regisztráltak, amelyek negyede volt érezhető.

Sziszek (Sisak) városában is komoly károkat okozott a földrengés

A fedél nélkül maradt embereket a petrinjai kaszárnyában vagy a sziszeki sportcsarnokban helyezték el. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben. A kórház mellett, amely a földrengésben szintén megsérült, fűthető sátrat állítottak fel.

Kis Árpádnak, a HMDK Sziszek-Moslavina megyei megbízottjának a háza is megsérült.

– A földrengésben a sziszeki lakásunk is jelentős károkat szenvedett, a kárfelmérők szerint csak saját felelősségre használhatjuk. Bedőlt a kémény, megrepedtek a falak és a mennyezet, valamint a tetőn is komoly károk keletkeztek. Ameddig a károkat nem sikerül kijavítanunk, addig anyósomék egykori vidéki házában fogunk lakni, amely egy kissé távolabbi vidéken található, ezért nem sérült meg – mondta Kis Árpád, aki hozzátette, hogy ő maga is segédkezett a romok eltakarításában, hiszen ilyenkor minden  segítő kézre szükség van. Árpád helyszíni beszámolói szerint Damjanich János szülőfaluja, Staza nem szenvedett jelentősebb károkat, a tábornok tiszteletére állított emlékmű is sértetlen.

A romok eltakarítására és a kárelhárítási folyamatok koordinálására a kormány egy válságstábot hozott létre, melynek élére Tomo Medved miniszterelnök-helyettest nevezte ki.

Érkezik a segítség külföldről is

Magyarországgal együtt tizennégy tagállam és Törökország ajánlotta fel azonnali segítségét: ágyakat, sátrakat, hálózsákokat, melegítésre és világításra szolgáló berendezést és konténereket küldtek.

Orbán Viktor levélben ajánlotta fel Magyarország segítségét Horvátországnak

Felajánlotta Magyarország támogatását a földrengés okozta károk enyhítésében és a katasztrófát követő újjáépítésben Orbán Viktor magyar miniszterelnök abban a levélben, amelyet horvát kollégájának, Andrej Plenkovićnak írt múlt kedden délután.

Mély megrendüléssel értesültem a Horvátország szívében, Petrinja és Sziszek települések közelében bekövetkezett pusztító erejű földrengésről” – fogalmazott a magyar kormányfő, aki biztosította horvát partnerét, hogy a magyar emberek Horvátország mellett állnak ezekben a nehéz napokban.

Imádkozunk az áldozatok családjaiért és gyors felépülést kívánunk a sérülteknek” – zárta levelét Orbán Viktor.

Szijjártó Péter: Horvát barátaink mellett állunk a bajban

Magyarország kész segítő kezet nyújtani Horvátországnak a tegnapi földrengés után – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 29-ei Facebook-posztjából.

„Sajnos nagyon szomorúan végződik ez az amúgy is embert próbáló év a horvát barátaink számára. Az újabb földrengés újabb pusztítást hozott. Este fel is hívtam Gordan barátomat, Grlić-Radman miniszter urat, hogy felajánljam Magyarország segítségét a bajban. Ő éppen a horvát kormány esti ülésére tartott, ha valamire szükségük lesz, jelentkeznek” – tette hozzá Szijjártó Péter.

„Horvát barátaink mellett állunk a bajban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által küldött segítség – 250 tábori ágy és 250 hálózsák – ezekben a percekben lépte át Letenyénél a horvát-magyar határt” – jelentette Facebook-oldalán a pusztító földrengés másnapján Szijjártó Péter. Magyarországról az elsők között érkezett a segítség.

Magyarországi önkormányzatok, szervezetek is segítenek

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és hivatalos karitatív szervezete, a Katolikus Karitász segéllyel és adománygyűjtéssel segíti a földrengés károsultjait. Számos magyar önkormányzat és szervezet is segít. Móring József Attila Somogy megyei parlamenti képviselő (Somogy Megyei Területi Horvát Önkormányzat), valamint Kaposvár megyei jogú város Horvát Kisebbségi Önkormányzatának a vezetője, Csúcs Tibor és De Blasio Antonio volt eszéki főkonzul is azonnal reagáltak és adománygyűjtést szerveztek.