Újabb horvát éttermek kaptak Michelin-csillagot

0
19

A Rovinjban található Agli Amici, az Abbáziában (Opatija) nemrég megnyílt Hilton Hotel Nebo by Deni Srdoč és a Mali Lošinj-i Alhambra Hotel Alfred Kaller étteremmel együtt már tíz Michelin-csillagos vendéglő van Horvátországban.

Az eddig hét étterem – a zágrábi Noel, a lovrani Draga di Lovrana, a šibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360 (fok), a rovinji Monte, a Pag szigetén található novaljai Boškinac és a korčulai LD Terrace – sikeresen megtartotta csillagát.

Az első horvátországi Michelin-csillagot az Isztriai-félszigeten lévő Monte étterme kapta még 2017-ben.

- Reklám -

Három horvát étterem Bib Gourmand minősítést kapott: az isztriai Bujében a Konoba Malo Selo és Valbandonban az Alla Beccaccia, valamint Zágrábban az Izakaya by Time japán fúziós étterem. Ezen a listán szerepelnek tavaly óta a Šolta szigeti Konoba Škoj és a Varasdhegyi (Varaždin Breg) Zlatne Gorice, valamint 2019 óta az isztriai Batelina, a közép-dalmáciai Konoba Vinko és két zágrábi étterem, a Tač és az Agava is.

A Michelin tavaly egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel akarja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget.

Ezt a jelzést Horvátországban elsőként a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel´s étterme kapta meg. A hotel partnere a Természetvédelmi Világalapnak (WWF), a világ egyik legnagyobb civil természetvédelmi szervezetének. A Zinfandel’s kulináris kínálatában helyi termékekből készített ételek szerepelnek, valamint egy olyan gyümölcsbor, amelyhez a szálloda teraszán termelik meg a gyümölcsöket. Digitális étlapot használnak, a vendégek az asztali tartóra helyezett QR-kódról közvetlenül érhetik el az étlapot. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a szelektív hulladékgyűjtésre, a konyhában felhasznált olajat és zsírt pedig bioüzemanyagként alkalmazzák.