Újabb értékes közösségi épülettel gazdagodott Laskó

336

Laskón a Vitéz-ház százéves fennállása óta a Vitéz család tulajdona volt. Ezt az épületet vásárolta meg a HMDK a magyar kormány támogatásával. Az objektum többek között tájházként funkcionálna majd, de a laskói HMDK-alapszervezet székhelyéül is szolgál a jövőben.

A laskói Vitéz-ház a főutcán található, a település Albertfalu (Grabovac) felőli oldalán. 1902 és 1904 között épült, mindvégig a Vitéz család tulajdonában állt. A család története a távoli múltba nyúlik vissza, a rá vonatkozó első írásos feljegyzés Mária Terézia uralkodásának az idejéből, 1768-ból származik. Reformátusok voltak, utódaikat kálvinista szigorral nevelték.

Otthonuk, a lakóház és a gazdasági épületek is az eltelt több mint száz év alatt a folyamatos karbantartásnak köszönhetően megőrizték eredeti formájukat. Ezt az épületet vásárolta meg nemrég a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) a magyar kormány támogatásával – tudtuk meg Munk Eriktől, a HMDK laskói alapszervezetének vezetőjétől, aki ezúton is köszönetét fejezi ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárnak és Pirityiné Szabó Judit főosztályvezetőnek a horvátországi magyarság melletti mindenkori kiállásukért, akik a Vitéz-házat is megnézték legutóbbi látogatásuk során.

Potápi Árpád János és Pirityiné Szabó Judit legutóbbi horvátországi látogatásuk során a Vitéz-házat is megnézték

– Felbecsülhetetlen érték közösségünk számára, hogy a támogatásnak köszönhetően falunk és régiónk magyar jellegének egy ilyen meghatározó épületét sikerült megvásárolni, s ezzel továbbörökíteni a következő generációk számára – nyilatkozta lapunknak Munk Erik.

A hétezer négyzetméteres telken található objektumot a tervek szerint – szintén anyaországi pályázati forrásokból – úgy újítják majd fel, hogy megőrizze eredeti, hagyományos jellegét.

Az épület elsődlegesen tájházként funkcionálna majd, szobáinak berendezése, illetve a kiállított néprajzi tárgyak múltunkba nyújtanak betekintést. Kialakítanak majd itt egy konferenciatermet, valamint egy üzletet is emlékéktárgyakkal, kézműves termékekkel. A jövőben a Vitéz-ház szolgálna a laskói HMDK-alapszervezet székhelyéül is.