Új személyi igazolvány, gyerekeknek is

0
1100
osobna2

Június 10-étől új személyi igazolvány van érvényben Horvátországban. Az okmány kinézetét újratervezték és megfelelő védelmi elemekkel látták el, valamint a szokványos adatok mellett tartalmazza még a személyi azonosító számot (OIB) is. Ami újdonságnak számít, hogy személyit mostantól 16 év alatti gyerekek részére is kiállíthatnak.
Horvátország július 1-jei csatlakozása után a horvát állampolgárok számára egyszerűsödik a határátlépés, így a gyerekeknek sem lesz már szükségük útlevélre az utazáshoz, az olcsóbban kiváltható személyivel kelhetnek át az uniós országokba.
Ami a személyi igénylését illeti, a 16 év fölötti tininek, akkor szükséges a szülői kíséret, ha nincs személyazonosságot igazoló úti okmánya (útlevele). A 12 év alatti gyerek esetében a szülő vagy a gyám a gyermek jelenléte nélkül is kérvényezheti az igazolványt. A 12 év fölötti kiskorúnak viszont jelen kell lennie az igénylésnél ujjlenyomat vétele és aláírás miatt.
Minden horvát állampolgár részére kötelező a személyi igazolvány, így a 16 év fölötti gyerekeknek is. Az okmányt mindenki köteles minden esetben magánál tartani, és ha lejár, 15 napon belül meghosszabbítani.
Horvát állampolgároknak nem kell új személyi igazolvány igényelniük azután, hogy Horvátország az EU 28. tagállama lesz. Minden igazolvány hatályos az érvényességi idejéig. A 2003. január 1. előtt 65.évüket betöltött polgárok a korlátlan időszakra szóló személyijüket a személyazonosság igazolására használhatják ugyan, de határátlépésre már nem.

 

osobna1

 

{fcomments}