U Vukovaru su se prisjetili žrtava opsade grada od prije 31 godine

51

Prošle srijede je na vukovarskom memorijalnom groblju, a potom i na mjestu pogubljenja na Ovčari, na 31. obljetnicu pada grada, Udruga Mađara grada Vukovara zajedno s drugim okupljenima odala počast hrabroj borbi i mađarskim žrtvama pokolja.

Mjesec studeni je mjesec tuge za cijelu Hrvatsku, jer su strahote Domovinskog rata toga mjeseca 1991. godine dostigle svoj vrhunac. Tada je, nakon 87 dana oštre opsade, pao Vukovar, grad na desnoj obali Dunava. Tromjesečna opsada vezala je neprijateljske snage, pa se tako na drugim mjestima mogla planirati obrana, tako da srpske snage nisu mogle prodrijeti u unutrašnjosti zemlje. Za sve to, Vukovar je platio visoku cijenu, živote je izgubilo više od tisuću i pet stotina ljudi. Za poginule branitelje osnovano je posebno groblje. Crni i sivi nadgrobni spomenici groblja redom podsjećaju na ljudsku okrutnost i zlo.

-Već je prošla trideset i jedna godina od opsade Vukovara, ali sjećanje na to nije izblijedjelo u svijesti onih koji žive ovdje. U ovo vrijeme svima nam navru bolne uspomene, za svakog Vukovarca su 16., 17. i 18. datumi najtežih dana, kada je pao naš grad – izjavila je za naš list Rozalija Jakumetović, čelnica Udruge Mađara grada Vukovara, prije samoga prisjećanja.

Okupljenima se obratila ispred spomenika na groblju i zajedno s Viktórijom Bódi, stipendisticom Petőfi programa, nabrojale su žrtve mađarske nacionalnosti.

Nakon toga su redom političari, diplomati, civilne udruge i samouprave položili vijence u podnožju spomenika. Među ostalima, svoje poštovanje pred spomenikom odali su Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Ivan Penava i Filip Sušac, gradonačelnik Grada Vukovara i njegov zamjenik, kao i Davor Adžić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je više od 200 mađarskih žrtava pokolja u Vukovaru

Prisjećanje se nastavilo na mjestu pogubljenja na Ovčari. I ovdje su se položili vijenci u čast ubijenih žrtava. Sudionici su na kraju posjetili ovčarski hangar, koji je danas muzej. Ovdje su doveli 261 osobu iz vukovarske vojne bolnice, ovdje su ih držali i mučili prije njihovog pogubljenja. U polusjeni zidova hangara, u osvijetljenim okvirima, nalaze se fotografije žrtava, u podnožju zidova nalaze se još preostale stvari, pokoja fotografija, ručni sat, lisnica. Na stropu svijetli 261 lampica. Željezna vrata na ulazu u hangar još uvijek su isto obojena, kao i ´91., ali su u podu zabetonirana kako se više nikada ne bi mogla zatvoriti, kako se više nikada ne bi ponovilo ono što se ovdje zbilo.

Rozalija Jakumetović rekla je kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima više od 200 žrtava Mađara pokolja od prije 31 godinu i mnogi su mučenički ubijeni na Ovčari.

-Jako smo nesretni što još uvijek nisu pronađene sve žrtve, kojima njihovi bližnji ne mogu paliti svijeće nad njihovim grobovima. Danas se i njih prisjećamo – rekla je Rozalija Jakumetović, naglašavajući kako je najvažniji cilj prisjećanja usaditi u svijest nadolazećih naraštaja kakve strahote su se dogodile u Vukovaru u jesen 1991. godine, kako se ovako nešto nikada više nigdje ne bi ponovilo.

Prijevod: Izabela Šegota