U Vukovaru i ove godine je bila mađarska večer

0
24

Udruga Mađara grada Vukovara po 12. put je bila domaćin mađarske večeri. Na događaju koji je organiziran u Domu Mađara pored domaćih predstavile su se i gostujuće udruge (zajednice).

Udruga Mađara u Vukovaru godinama igra važnu ulogu u oblikovanju kulturnog života mađarske zajednice grada. Održavaju redovne sastanke u svom sjedištu i imaju tradicionalna događanja. Među njima  je  i mađarska večer, koja se prošlu subotu održala dvanaesti put zaredom. Domaćin manifestacije je bio narodni zbor  Őszirózsa, koji djeluje u sklopu Udruge Mađara u Vukovaru, a njegovi članovi su publici otpjevali nekoliko mađarskih narodnih pjesama.  Na večeri su se predstavili i mladi talenti dječje folklorne skupine Hajnalcsillag iz Suze i folkloraši mađarske zajednice iz Velike Pisanice, koji su bili u pratnji domaćeg tamburaškog sastava. Vrhunac događanja bio je nastup citeraškog sastava domaće mađarske udruge koji su  prvi put izašli na pozornicu.

– Kad sam prije dvanaest godina počela organizirati u interesu vukovarskih mađara, nisam mislila da ću se time baviti više od deset godina. Imala sam toliko radosti tijekom ovog razdoblja i uvijek nam je drago što možemo organizirati takav događaj. Ove godine pozvali smo udruge koje nas još nisu posjetile jer bismo željeli pokazati što većem broju ljudi da i u Vukovaru ima Mađara – izjavila je predsjednica udruge Rozália Jakumetović koja je dodala kako joj  je posebno zadovoljstvo što su se citraši predstavili.

Događaju prisustvovali su Jankovics Róbert, naš zastupnik u Saboru, kao i Gárdos Béla, mađarski konzul u Osijeku.

Udrugu podržavaju Savjet za nacionalne manjine, Bethlen Gábor Alap i Csoóri Sándor Alap.