További milliós befektetések érkeznek a Drávaszögbe – a Horvát Vizek igazgatójával tárgyalt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk

0
129

Zoran Đuroković, a Horvát Vizek közvállalat főigazgatója múlt csütörtökön hivatalában fogadta a Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk vezette küldöttséget, amelynek tagja volt Krunoslav Rob, a pélmonostori székhelyű Baranjski vodovod (Baranyai Vízvezeték) cég igazgatója, valamint Stipan Šašlin, a Darázsi járás elöljárója. A megbeszélésen elsősorban a Darázsi járás területén még hiányos vízvezeték-hálózat megépítéséről és a Baranjski vodovod cég aktuális ügyeiről volt szó.

Jankovics: „A hiányzó kiskőszegi vízvezeték is egy olyan probléma, amelyet évtizedeken keresztül nem tudtak megoldani. Most mi megoldjuk.”

A Darázsi járásban a legtöbb magyar Kiskőszegen (Batina) él, ahol a több mint egy évtizede befejezett vízvezeték-hálózat projektjéből kimaradt a csatornahálózat több utcában is, ilyenek a Petőfi, az Üveges és a Templom utca.

– Tulajdonképpen ez is egy olyan probléma, amelyet évtizedek óta nem tudnak megoldani. Most mi megoldjuk. Időközben reális igényként merült fel az idegenforgalmi lehetőséggel rendelkező Planina Istokon  és a Planina Zapadon a vízvezeték-hálózat megépítése, valamint a Zöld-szigeten a meglévő vízvezeték-hálózat további fejlesztése is, amely bizonyos befektetők számára is fontos lenne. Mindez két és fél millió kúnába kerülne, adó nélkül. Igazgató úrral abban maradtunk, hogy a Horvát Vizek még idén előteremti a forrást a projektnek arra a részére, vagyis 80%-ára, amelyre megvan a dokumentáció. Ez azt jelenti, hogy pár hónapon belül elkezdődhet végre a Petőfi, az Üveges és a Templom utcában a vízvezeték-hálózat kiépítése, 80%-os állami önrésszel. A második fázisban – ezt is 2019-ben – folytatnánk a Zöld-sziget és a Planina Zapad vízvezetékének a megépítését, míg a Planina Istok – néhány hiányzó dokumentum miatt – 2020-ra maradna. Nagyon elégedettek vagyunk a Horvát Vizek vezetőinek a hozzáállásával, de főleg a támogatás mértékével – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk.

Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese elmondta, hálás Jankovics Róbertnek a közbenjárásért, mert így sikerül egy újabb jelentős fejlesztést megvalósítani, és a kiskőszegiek számára élhetőbb körülményeket biztosítani.

2020-ban végre megépülhet a minőségi vízellátást biztosító vezeték Újbezdánban is

A zágrábi megbeszélésen a Baranyaszentistváni járásban folyó projektekről is szó esett.

– Milan Knežević elöljáróval egyeztetve az újbezdáni vízvezeték-hálózat megépítését szorgalmaztuk, amely az előzetes becslések szerint több mint 2,5 millió kúnába kerülne, áfa nélkül. Idén a petárdai vízvezeték-hálózat épülhet meg, amelynek az értéke meghaladja az 5 millió kúnát. Határozott ígéretet kaptunk a Horvát Vizek igazgatójától, hogy a 2020-as költségvetésükben szerepelni fog az újbezdáni vezeték kiépítéséhez szükséges összeg, így végre minőségi vízellátás lesz a faluban.

– Újbezdánban a minőségi vízellátás megoldásán már évek óta dolgozunk. A jelenleg működő vízhálózat nagyon elavult. Ez különösen nagy gondot jelent az év szárazabb időszakában, amikor sokan a kertjeiket is öntözik, és ezáltal annyira csökken a nyomás a rendszerben, hogy alig csordogál a víz a csapból. Örülünk képviselő úr közbenjárásának a Horvát Vizeknél, mivel járásunk egy ekkora projektet önerőből nem tudna megvalósítani – mondta Pálinkás Krisztián, a Baranyaszentistváni Járási Tanács tagja.