Tovább szépül a pélmonostori HMDK-székház

0
68

A napokban végeztek a pélmonostori Magyar Otthon kerítésének az építésével, és új rácsot kaptak az emeleti erkélyek is, melyeket a HMDK logója díszít. Az épület fontos szerepet tölt be a város és a horvátországi magyarság életében is, ezzel a felújítással pedig még impozánsabb lett a külseje.

A pélmonostori Magyarok Otthonát 2017-ben adták át, az épület azóta a helyi HMDK-alapszervezet és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet székházaként szolgál. Fontos szerepet tölt be a város és a horvátországi magyarság életében is. Számos kulturális rendezvényre kerül sor a falai között, melyek közül a legjelentősebb a Szent Márton-napi megemlékezés.

A közelmúltban az épület előtt parkolót hoztak létre, és itt avatták fel a Szent Márton-teret is, melyen a város védőszentjének szobra is helyet kapott. Azóta ez a tér a helyszíne a Márton-napi legenda felelevenítésének.

– A legutóbbi felújítás során elmaradt a kerítéscsere – mondta lapunknak Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet elnöke –, most végre erre is sor került. Székházuk, valamint az emeleti erkélyek is új rácsozatot kaptak, melyeket a HMDK logója díszít – tudtuk meg az egyesületvezetőtől.

Hozzátette, örülnek, hogy végre újraindulhatott a szervezet munkája. A játszóház heti két alkalommal működik, megkezdődtek a gyermektánccsoport próbái, és klubnapokat is tartanak. Az egyesület tagjai egyelőre a választásokra készülnek, így addig nagyobb rendezvényt nem terveznek, az éves közgyűlés viszont még hátravan.