Tovább növelte a kormány a külföldi munkavállalók kvótáját

0
33

A horvát kormány múlt szerdai ülésén háromezerrel, 68 ezerről 100 ezerre növelte a nem uniós országokból érkező külföldi munkavállalók részére rendelkezésre álló kvótát.

A legtöbb engedély az építőiparra, a turizmusra és a vendéglátóiparra vonatkozik, mert ezekben a szakmákban a legnagyobb a munkaerőhiány. A turizmusban és a vendéglátóiparban 10 611-ről 12 611-re, míg az építőiparban 17 800-ról 18 800-ra emelték a kvótát. Utóbbi területen lehetőség van további ezer külföldi munkavállaló foglalkoztatására, ha a cégek az országon belül nem találnak szakképzett dolgozókat.

Andrej Plenković kormányfő azt mondta, logikus döntésről van szó, miután a kormány megtett mindent annak érdekében, hogy a munkanélküliek számára lehetőséget biztosítson a munkaerőpiacra való visszatérésre.

Marko Pavić munka- és nyugdíjügyi miniszter szerint elsősorban a hazai munkaerőforrásra összpontosítanak, a külföldi munkavállalók kvótájának emelése az „utolsó védelmi vonal”.

Gari Cappelli turisztikai miniszter úgy nyilatkozott, a kormány az új kvótával stabilizálni akarja az idegenforgalom helyzetét. Mint mondta, hiányzik a szakképzett és minőségi munkaerő, és bár a kvóták emelése rövidtávú intézkedés, hosszú távon is dolgoznak a probléma megoldásán.

A munkaerőhiányra az elmúlt hetekben a horvát munkaadók szövetsége (HUP) és a horvát turisztikai szövetség (HUT) hívta fel a figyelmet. Mint mondták: a munkaerőhiány veszélyezteti a turisztikai idényt. A csúcsszezon kezdetén kritikus a helyzet, vannak szállodák, éttermek és kávézók, amelyeknek emiatt veszélyeztetve van a működésük – hangoztatták.

Luka Burilović, a horvát kereskedelmi kamara elnöke szerint is aggodalomra ad okot a kialakult helyzet. Bejelentette, hogy a külföldiekről szóló új törvény megszünteti a kvótákat, és lehetővé teszi majd a vállalkozások számára, hogy annyi külföldi munkavállalót alkalmazzanak, amennyire szükségük lesz.