TÖRTÉNELMI JELENTŐSÉGŰ VÁLASZTÁSOK:
A HMDK EGYESÍTETTE A HORVÁTORSZÁGI MAGYARSÁG ÉRDEKKÉPVISELETÉT!

A MÁSODIK LEGNAGYOBB RÉSZVÉTELI ARÁNY A MAGYAROKÉ

190

Vasárnap lezajlottak a 6. kisebbségi önkormányzati választások. 14 nemzeti kisebbség választhatott önkormányzatokat (tanácsokat) országszerte, és további 5 nemzeti kisebbség választhatott kisebbségi képviselőt (ombudsmant).

Összesen 235 000 választópolgár szavazhatott volna mindössze csupán 840 szavazóhelyen országszerte, hogy megválasszon 339 kisebbségi önkormányzatot és 106 kisebbségi képviselőt.

Az országos kampány hiánya, valamint a megszokottnál jóval kevesebb szavazóhely negatívan befolyásolták a részvételi hajlandóságot. A részvételi arány már csak emiatt is országosan ismét rendkívül alacsony volt, elsősorban a legnépesebb nemzeti kisebbség, a szerbek rendkívül alacsony választási részvétele miatt.

Ami bennünket, magyarokat illet, ismét bebizonyosodott, hogy az egyik legszervezettebb horvátországi népcsoport vagyunk, hiszen a választási részvételt illetően a 19 nemzeti kisebbség közül a másodikak vagyunk a 20,7%-os országos részvételi aránnyal.

Ezzel a részvételi aránnyal mindösszesen 340 magyar képviselőt választottunk meg Horvátország 10 megyéjében, 8 városban és 16 járásban. A 340 magyar képviselőből 313 a HMDK színeiben, a „maradék” 27 pedig a zágrábi Ady Kör jelöltjeként jutott mandátumhoz Zágráb városában és Zágráb megyében.

Csupán a magyarság szempontjából szórványnak számító Zára megyében, valamint a szintén szórványnak számító Baranyabáni, Čeminaci és a Lovászi járásokban nem indultak magyar jelöltek, pedig jogunk lett volna képviselőket, illetve önkormányzatokat választanunk.

Ami viszont történelmivé teszi ezt a választást, az az a tény, hogy 25 év megosztottság után a HMDK egyesítette a horvátországi magyar érdekképviseletet, hiszen – egy Vukovár-Szerém megyei járási szórvány kivételével – mindenhol HMDK-sok voltak az egyedüli jelöltek, ami a gyakorlatba ültette át a HMDK azon koncepcióját, hogy a közös ügyeinket „házon belül” oldjuk meg, magunk mögött hagyva így azokat a rosszízű konfliktusokat, amelyek nagy kárt okoztak ennek a közösségnek az előző 25 évben.

Az újonnan megválasztott kisebbségi önkormányzatok a következő egy hónapban fognak megalakulni, az alakuló üléseket a zsupánok, polgármesterek és a járási elöljárók fogják összehívni.

A szerkesztőség nevében mind a 340 képviselőnknek jó és eredményes munkát kívánunk, abban bízva, hogy a most kezdődő mandátum jóval „normálisabb” lesz, mint az előző volt.

Jankovics: „Köszönjük; felbátorodva nézünk az előttünk álló politikai kihívások elé!”

– A HMDK nevében köszönöm a jelöltjeinknek, hogy vállalták a megmérettetést, a választóknak pedig azt a nagyszerű támogatást, amelyet a jelöltjeink kaptak vasárnap. Nagy bátorítás ez nekünk, akik a közösség vezetésével vagyunk megbízva, egyértelmű jelzés, hogy amit csinálunk, az élvezi közösségünk támogatását. Óriási dolognak tartom, hogy minden ötödik horvátországi magyar úgy is elment szavazni a HMDK jelöltjeire, hogy biztos lehetett abban, azok az ő voksa nélkül is megszerzik a mandátumot, hiszen végre nem voltak ellenlisták. Felbátorodva nézünk az előttünk álló politikai kihívások elé, főleg a 2024-ben esedékes parlamenti választások elé – nyilatkozta Jankovics Róbert HMDK-elnök.

HÁNYAN VAGYUNK VALÓJÁBAN HORVÁTORSZÁGBAN?

Okkal kérdezheti ezt a horvátországi magyar, látva a választási összesítőket. Merthogy a népszámlálók mindösszesen
10 315 magyart (a kiskorúakkal együtt) írtak össze Horvátország területének az egészén, miközben a 21 megye közül 10-ben, ahol választhattunk, a választási névjegyzékek tanúsága szerint 10 031 nagykorú magyar ember él. Jogosan feltételezhetjük tehát, hogy a magyarok valós száma Horvátországban jóval nagyobb, mint amit a legújabb népszámlálás mutat.