Töretlen a Kopácsi Halásznapok népszerűsége

1441
Halasznapok

Szeptember 19-én, szombaton Kopács főtere és utcái ismét megteltek árusokkal, akik házi készítésű termékeiket kínálták a látogatóknak.

Természetesen idén is a különböző, halból készült ételkülönlegességek bírtak a legnagyobb vonzerővel, és persze a kultúrműsor, melyet rangos vendégek nyitottak meg. A kopácsiak összefogásának köszönhetően az elmúlt évek alatt sikerült a kis magyar település nevét Horvátország- és Magyarország-szerte ismertté tenni a halásznapokkal.

Közel két évtized telt el azóta, hogy elindult a falu hagyományait és gasztronómiáját is bemutató rendezvény, amely az évek során nem várt méreteket öltött.

Az 1940-es évek elején még hatvan személy űzte a halászmesterséget Kopácson. Egy egyházi feljegyzés szerint 1821. december 10-től húsvétig olyan bőséges volt a halfogás, hogy a rézpénz-bevételt az uraság hat ökre húzta Bellyétől Kopácsig. Ahogy a Kopácsi-rét vizei is állandóan változtak, úgy napjainkra a település élete is átalakult. Ma az emberek többsége kertészkedéssel foglalkozik, és az egykor halászatáról ismert falu kapcsán a kopácsi paprika és paradicsom jut leggyakrabban az emberek eszébe. A rendezvénynek köszönhetően Kopács neve messze földre eljutott, évről évre több ezer ember látogat el ide, hogy megízlelhesse a fenséges kopácsi halpaprikást és csíptetős pontyot, ízelítőt kapjon a régió kultúrájából, pihenjen és szórakozzon a Kopácsi-rét Természetvédelmi Park peremén fekvő faluban.

09-halasznapok--11-copy

A szervezők idén is igyekeztek színvonalassá tenni a halásznapok művelődési programját, mielőtt azonban teret kaptak volna a fellépők, a színpadra szólították a rendezvény támogatóit és a rangos vendégeket is: Varga Gábort, a Bellyei járás elöljáró-helyettesét, Željko Cickajt, a járás elöljáróját, Jakab Sándort, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökét, De Blasio Antoniót, Magyarország eszéki főkonzulját, Szili Katalin magyar miniszterelnöki főtanácsost és Vladimir Šišljagićot, Eszék-Baranya megye zsupánját, akik néhány mondatban üdvözölték a közönséget és ünnepélyesen megnyitották a rendezvényt.

A szombati nap fő eseménye a helyi és környékbeli tánccsoportok fellépéseiből álló kultúrműsor volt, akik egész délután szórakoztatták a közönséget színvonalas előadásukkal. Az első nap programja utcabállal zárult a mohácsi NGR Music Group együttes közreműködésével.

Vasárnap került sor a halpaprikásfőző-versenyre, melyen az önjelölt szakácsok mérhették össze főzőtudományukat. Idén harmincnyolc csapat versengett és próbált meg a zsűri ízlésének megfelelni. A legjobb halételt a kopácsi ifj. Kettős Áron főzte.
A jó ebédhez a kórógyi Aranycsárdás szolgáltatta a zenét.

 

A halásznapokon forgatott a Hazajáró című honismereti és turisztikai műsor stábja is. A műsor már évek óta sikerrel fut a Duna Televízióban. A Magyar Örökség-díjas honismereti magazinműsor nem csak turistáknak készül: minden magyart meg akarnak szólítani. Az érzelmekre ható zenék és a kiválasztott interjúalanyok által is a magyarságtudat erősítése a céljuk. Ahogy bemutatkozásukban írják, „a Hazajáró hétről hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait.” Kenyeres Oszkár, a műsor szerkesztője lapunknak elmondta, már régóta készültek vidékünkre, és annak egyik legnagyobb rendezvényére időzítették látogatásukat.

09-halasznapok--4