Több mint egy közösségi ház

0
87

2020. július 2-a nevezetes napként vonul be a festői völgyben fekvő Sepse történetébe, hiszen ekkor avatták fel a helyi Magyar Otthont. A múlt század elején épült impozáns polgárház az elmúlt években teljesen megújult és a falu díszévé vált.

A sepsei HMDK-alapszervezet tagjai régóta vártak arra, hogy végre saját székházuk legyen. Ez az álom 2017-ben kezdett valóra válni, amikor a falu egyik legimpozánsabb épületét megvásárolta a HMDK. Az évek során az épület több fázisban újult meg, véglegesen azonban csak idén nyárra készült el.

Az ünnepélyes átadóra, amelyre július 2-án került sor, sokan eljöttek. Az ünnepségen először a sepsei HMDK elnöke, Rabbi Ferenc köszöntötte a vendégeket, majd az Alfalusi Vegyes Kar és a Sepsei Népdalkör közös produkciója következett. Az énekszámok után parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert mondott beszédet, majd Rabbi Ferenccel közösen átvágták a nemzetiszín szalagot, ezzel az aktussal átadták a helyi közösségnek az épületet.

– Életem egyik legboldogabb pillanata a mai, hiszen olyan régóta várunk arra, hogy saját székházunk legyen, hogy azt elmondani sem lehet. Sepse a népszámlálási adatok szerint a „legmagyarabb” horvátországi település, amire büszkék is vagyunk, és nagyon örülök, hogy kultúránk, hagyományink gyakorlásához végre egy ilyen pazar székház áll a rendelkezésünkre – mondta Rabbi Ferenc, aki nagyon hálás a HMDK-nak és Jankovics Róbertnek a támogatásért.

A sepsei Magyar Otthon nem csak egy közösségi ház, annál jóval több, a településen működő szervezetek és a falu polgárainak a rendelkezésére fog állni folyamatosan. Az épülethez tartozó nagy terület kiválóan alkalmas táboroztatásra is, ezért a jövőben a helyi szervezetek tervei közt ez is szerepel. A ház fölött szőlőültetvény, a ház alatti kertben pedig egy halastó is van. Előbbit a helyi HMDK-alapszervezet tagjai közösen művelik, saját bort is készítenek, utóbbi pedig közkedvelt horgászhely, ahova sok helybéli jár.