Tízezer kilométer néhány hónap alatt biciklis futárként

0
194

Eszéken egyre népszerűbb a biciklis futárszolgálat, több cég is működik a városban, melyeknek alkalmazottai két keréken közvetítenek a megrendelők és az éttermek között. Nagy Márton Zalán is biciklis futárként tevékenykedik, munkája nemcsak a pénztárcájának tesz jót, hanem a lábizmainak is.

Talán a világjárvány is hozzájárult ahhoz, hogy globális szinten felértékelődött az ételkiszállító vállalkozások munkája, hiszen a városokban a lakosság jelentős része saját és környezete biztonsága érdekében inkább megrendeli az ebédjét ahelyett, hogy beülne azt egy étterembe, vendéglőbe elfogyasztani.

Eszéken is több nemzetközi ételkiszállító cég kezdte meg működését a közelmúltban, ennek köszönhetően a városi utcakép részévé váltak a kocka alakú hátizsákkal suhanó biciklis ételszállítók.

Ezen cégek közül talán legnépszerűbb a Wolt nevű finn startup, amely 2014-ben indult Helsinkiben.

A futárok egy profi mobiltelefonos alkalmazás segítségével szervezik meg munkájukat.

A megrendelők számának növekedésével párhuzamosan a biciklisfutár-munkák iránt is megnőtt az érdeklődés, elsősorban az egyetemista korú fiatalok vállalnak munkát ezen a területen, tanulmányaik mellett.

A futármunka a legjobb lehetőség volt számára

Márton, aki Halásztelekről, a budapesti agglomerációból költözött Eszékre, már rutinos futárnak számít a városban. A HMOMK-ban végezte el a gimnáziumot, jelenleg az egyetemre készül, de nem unatkozik felsőfokú tanulmányai megkezdése előtt sem. Tavaly novemberben kezdett kerekezni a spanyol Glovo cégnél, idén július óta pedig a Woltnál folytatja ugyanezt a tevékenységet.

– Az interneten találtam rá erre a munkalehetőségre, és nekem, egy horvátul nehezen kommunikáló, végzettség nélküli fiatalnak az okostelefonnal koordinált ételszállítás több szempontból is a legjobb lehetőségnek tűnt. A munkaidő mindkét cégnél teljesen rugalmas, akkor dolgozik az ember, amikor akar, „lustább” napjaimon volt, hogy nem dolgoztam többet 3-5 óránál, viszont egyre gyakrabban teljesítek 12-13 órát is egyhuzamban – állítja Márton.

Elsősorban a fiatalabb korosztály veszi igénybe szolgáltatásukat

Mindkét cég szolgáltatásai az egész városra kiterjednek, a Portanova bevásárlóközponttól egészen a Zeleno Polje nevű városrészig, a Dráván túl viszont nem szállítanak.
– A biciklis futármunka Eszéken egy nagyon új szolgáltatás, olyannyira, hogy a mai napig kapok kérdéseket ismeretlen emberektől arról, hogy mit is csinálunk, milyen cégeknek dolgozunk. Mivel csak okostelefonra letölthető applikáción keresztül lehet rendelni, a fiatalabb, 35 év alatti korosztály teszi ki a vásárlók többségét, de szállítottam már 80 éveseknek is. A város minden részéről van sok rendelés, valamennyi étteremből. Átmenetileg nem rossz munka, mértékkel és jó biciklivel csinálva. Hosszú távon viszont az ízületroncsoló ultramaratonhoz hasonló hatása lehet – mondja a fiatalember, hozzátéve, a statisztikáit összeszámolva kiderült, több mint 10 ezer kilométert tekert le kevesebb, mint egy év alatt.

Számára is kedvező volt a HMOM Központ családias légköre

Elmondása szerint nem véletlenül járt az eszéki magyar iskolaközpont gimnáziumába, mivel még a mai napig sem teljesen biztos benne, mivel is szeretne foglalkozni a jövőben. Mivel a gimnázium szerteágazó ismeretalapokat tud létrehozni, ez volt a legészszerűbb döntés számára az általános iskola végén.

– A Központtal kapcsolatos emlékeim, benyomásaim túlnyomó többsége jó, a gyakran emlegetett „családias légkör” pozitív előnyeit magam is megtapasztaltam. Több idejük jut a tanároknak a diákokra egyénenként, így hajlandóbbak válaszolni a diákok kérdéseire. Ennek számos jó következménye van mind pedagógiai, mind személyes téren – mondta. 

Terveiben több diploma megszerzése is szerepel

Márton az eszéki egyetem pénzügyi-gazdasági szakára iratkozott be. Az egyetem elvégzése után más területen is szeretne diplomát szerezni, hiszen mindig is sok minden érdekelte. A munka terén hasonlóan változatos jövőre vágyik, több területen is kipróbálná magát, de a könyvírás is szerepel a „bakancslistáján”. Azért az ő élete sem csak munkából és tanulásból áll. 

– Szívesen megyek hosszú sétákra a barátnőmmel és a két kutyánkkal, strandolni járok, esetleg főzök, sorozatokat nézek vagy kávézok a kollégákkal, ismerősökkel – tudtuk meg Mártontól.

Ami legközelebbi feladatait illeti, most az ösztöndíj-lehetőségek foglalkoztatják, reméli, sikerrel jár e téren, ha mást nem, a tanulmányi eredményért járót harcolja majd ki. Munkáját folytatná a tanulás mellett is, de mint mondta, azért idővel leváltaná a futárságot olyan tevékenységre, ahol nemcsak a lábizmait, hanem más készségeit, képességeit is kamatoztathatja.