Tizenkét évesek lettek a dályhegyi Madajcsek ikrek

0
428

Múlt héten ünnepelték 12. születésnapjukat Dályhegyen Nives, Matea és Dorotea. A Madajcsek család számára ez piros betűs ünnep, ugyanis nagyon várták a kislányok érkezését tizenkét évvel ezelőtt.

Három tortán fújták el a gyertyákat múlt pénteken a dályhegyi szülinapi zsúron. A gyerekek születésnapja valószínűleg minden családnál a legnagyobb ünnepnek számít, Madajcsekék esetében pedig ez az öröm háromszoros, ugyanis Klaudiának és Zoltánnak tizenkét évvel ezelőtt hármas ikreik születtek. Örömüket tovább fokozta, hogy a gyermekáldás hat év sikertelen próbálkozás után érkezett meg hozzájuk.

Nives, Dorotea és Matea korábban jöttek világra, így egy hónapot inkubátorban kellett tölteniük, majd hazakerültek, a szerető szülők és nagyszülők körébe.

– Kicsit meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy hármas ikreink lesznek. Egy kis félsz is volt bennem, mert az orvosom rögtön az elején leszögezte, nem lesz könnyű számomra a várandósság, de hála istennek, minden jól végződött – emlékezett vissza Madajcsek Klaudia a tizenkét évvel ezelőtti pillanatokra, érzéseikre.

Mindig számíthattak a nagymamák segítségére

Sok fiatal pár számára jelent gondot, hogy távol élnek a nagyszülők, ők viszont abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a közelben volt mindkét nagymama, akik szívesen segítettek a gyerekek nevelésében, természetesen Zoltán is részt vett az etetésben, fürdetésben, pelenkázásban.

– A feleségem eleinte nem merte felemelni a babákat a fürdetéshez, olyan picik voltak, így az első hat hónapban én fürdettem őket. Az esti altatás körül is adódtak nehézségek, elég kimerítő volt a kezdeti időszak – mondta az apuka, aki abban az időben nehéz fizikai munkát végzett, az erdészetből sietett haza naponta, hogy csemetéi körül sürgölődjön.

Valóban nem volt egyszerű a kezdeti időszak, jegyezte meg Viktória, a büszke nagymama is, hozzátéve, hatalmas öröm is volt ez mindannyiuk számára, családjukban ugyanis azelőtt nem fordult elő ikerszülés.

– Megbeszéltük a másik nagymamával, hogy hetente váltjuk egymást az unokák körül az anyukának segítendő. Nehéz volt, mert mind állattartással foglalkozunk, ami szintén időigényes feladat, állandóan ott kell lenni. De az édesanyát sem hagyhattuk magára – mondta a nagymama, hozzátéve, örülnek, hogy megérhették unokáik 12. szülinapját, és hogy három unoka ölelheti őket meg egyszerre.

– Annak is nagyon örülök, hogy unokáink kislányok lettek, így van, ki viselje a díszes dályhegyi népviseletet. Én is táncoltam valamikor a Gyöngyösbokrétában, örülök, hogy nem kell megszakítani ezt a szép hagyományt – tette még hozzá Viktória asszony.

Táncolnak a dályhegyi kultúregyesület népi tánccsoportjában

Mindhárom kislány táncol a népi tánccsoportban, ami pedig a magyart illeti, mivel az iskolában nincs rá lehetőségük, otthon szerencsére van kivel gyakorolniuk az anyanyelvüket. Fontosnak tartják a családban, hogy a legkisebbek is ismerjék őseik nyelvét.

Matea, Dorotea és Nives egypetéjű ikrek, megkülönböztetésük korábban még a legközelebbi családtagoknak is gondot okozott.

– Ha eltévedtem, mindig figyelmeztettek, hogy „mama, már megint nem jól mondtad!” De ahogy múlnak az évek, egyre inkább kialakul saját személyiségük, a karakterbeli különbségek is jobban felismerhetők – mondja a nagymama.

A lányok kérdésünkre úgy nyilatkoztak, egyelőre még nem éltek vissza hasonlóságukkal, sem odahaza, sem pedig az iskolában. Azt is megtudtuk tőlük, remélik, nem csak a szülinapjukat ünnepelhetik majd együtt, lehetőleg egyszerre szeretnének férjhez is menni. Mi pedig elmondtuk nekik, tudósítottunk már a születésükről is – hisz tudtunkkal ők az egyedüli hármas ikrek magyarságunk körében –, reméljük, ott lehetünk majd a nagy, közös lakodalmukon is.