A tizedik virágfesztivál Dályhegyen

0
1220
dalyhegy

Az apró településen és a környéken élők számára minden évben várva várt esemény a dályhegyi virágfesztivál. A hegyháti magyarok kis helyi rendezvénye mára Eszék-Baranya megye nagyszabású rendezvénysorozatának, a Bor- és Turisztikai Napoknak a szerves részévé vált. A virágos kirakodóvásár, kultúrműsor és a magyar gasztronómia idén is sok látogatót vonzott.

dalyhegy

A dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület 2000-ben alakult újjá, öt évvel később a helyi, virágtermesztéssel foglalkozó Loboda család javaslatára rendezték meg az első virágfesztivált. Jó ötletnek bizonyult, hiszen mára a régió egyik leglátogatottabb eseménye lett, Baranyából és Horvátország távolabbi régióiból is érkeznek vendégek a rendezvényre.

dályhegy

Hugyik Imre, a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke lapunknak elmondta, a fesztiválnak közvetve szerepe volt az új művelődési ház felépülésében is, amely sokat jelent a helyi magyaroknak.

dályhegy

A kirakodó- és virágvásár mellett fontos szerepet kapott idén is a magyar konyha, több stand mögül kínáltak magyaros ételeket a rendezvény vendégeinek.

dályhegy

A kultúrműsor pedig az előző éviekhez hasonlóan zajlott, két részből állt. A délelőtti órákban a járási kultúregyesületek gyerek tánccsoportjai léptek fel, délután pedig a felnőtt csoportok mutatkoztak be. A járási egyesületeken kívül a Drávaszögből és Nyugat-Szlavóniából is érkeztek fellépők, így még színesebb lett a kultúrműsor.

A dályhegyi rendezvényen a nagypiszanicai és a daruvári magyar szervezet kórusai is vendégszerepeltek, tagjaik a fellépés előtt a környék nevezetességeivel is megismerkedtek, ellátogattak az iloki (Újlak) várhoz  és az erdődi (Erdut) pincészetbe is.
A dályhegyi rendezvényen a nagypiszanicai és a daruvári magyar szervezet kórusai is vendégszerepeltek, tagjaik a fellépés előtt a környék nevezetességeivel is megismerkedtek, ellátogattak az iloki (Újlak) várhoz
és az erdődi (Erdut) pincészetbe is.