Tisztújító közgyűlést tartott a KMKSZ

0
438

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 28 éve töretlenül képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit, és mára a megyei magyar képviselet megkerülhetetlen politikai erővé vált Kárpátalján – jelentette ki Brenzovics László, a magyar szervezet elnöke, az ukrán parlament képviselője múlt szombaton Beregszászon, a KMKSZ 28., tisztújító közgyűlésén.

Hároméves elnökségét értékelő beszámolójában Brenzovics László hangsúlyozta: az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel (UMDSZ) két éve kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a magyar képviselet megkerülhetetlen politikai erővé vált a Kárpátalja megyei tanácsban (közgyűlésben).

A KMKSZ vezetője kifejtette: a rendkívül súlyos ukrajnai helyzet ellenére elnökségének három éve alatt – az újításoknak is köszönhetően – a szövetség megerősödött, a tagság 44,5 ezer főre bővült. Úgy vélte, a KMKSZ kifogástalanul bonyolítja le az anyaországból érkező támogatások elosztását, jól menedzseli a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatását kezelő Egán Ede Gazdaságfejlesztési Tervet és a Keleti Partnerség Programot. Brenzovics László a kárpátaljai magyarság közösségként történő megmaradását tekintve kulcsfontosságúnak nevezte a támogatásokat, amelyek szerinte azt jelzik, hogy az anyaország, a magyar kormány „nem engedi el a kárpátaljai magyarság kezét”. A KMKSZ elnöke köszönetet mondott Magyarországnak, a magyar kormánynak a támogatásokért.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a KMKSZ sikeresen képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit nemzetközi fórumokon, külön kiemelve és nagyra értékelve Bocskor Andreának, a Fidesz-KDNP kárpátaljai európai parlamenti képviselőjének a szerepét. Úgy vélte, az elmúlt három évben a KMKSZ Ukrajnában is megfelelően helytállt, aminek szerinte egyik bizonyítéka, hogy példátlanul sok, közel 65 ezer aláírás gyűlt össze a nemzetiségi jogok tervezett ukrajnai szűkítése elleni tiltakozásul.

A KMKSZ elnöke köszönetet mondott a kárpátaljai magyaroknak azért, hogy a súlyos helyzet ellenére kitartanak, nem hagyják el szülőföldjüket.

Zubánics László, az UMDSZ elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy beszédet mondhat a KMKSZ közgyűlésén. Úgy vélte, ez a kárpátaljai magyarság önmagára találási folyamatának a része. Mint fogalmazott, a kárpátaljai magyarság megértette a kor üzenetét, amikor szervezetei összefogtak, tudatosult benne, hogy csak egy járható út van. Azt mondta, a kárpátaljai magyarság most ostromlott erődre hasonlít, s a megvédése érdekében koncentrálni kell az erőket. Egyúttal köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar szervezetek összefogásának támogatásáért.

A tisztújító közgyűlés küldöttei ellenszavazat nélkül újabb három évre Brenzovics Lászlót választották a KMKSZ elnökévé. A fórum nyilatkozat elfogadásával zárult.

Németh Zsolt: A magyar kettős állampolgárság nem fenyegeti Ukrajna egységét

LATHATAR-nemeth-zsolt-copy

Megértjük és tiszteletben tartjuk Ukrajna álláspontját a kettős állampolgárság kérdésében, de a magyar kettős állampolgárság nincs ellentétben – és ezzel ukrán partnereink is egyetértenek – az ország egységével – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke múlt szombaton KMKSZ 28. közgyűlésén.

Beszédében a politikus hangsúlyozta: az, hogy más állampolgárság ellentétben van-e Ukrajna egységével, nem a mi dolgunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a magyar kettős állampolgárság nem fenyegeti Ukrajna egységét.

Ezért is állapodtunk meg Petro Porosenkóval, Ukrajna elnökével, az ő felvetésére, hogy kétoldalú megállapodást fogunk kötni erről a kérdésről – tette hozzá, megjegyezve, hogy „ez rendkívül örvendetes fejlemény”.

Potápi: Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot bátor helytállásáért

Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot bátor helytállásáért és azért a kitartásért, amelyet az impériumváltások közepette az elmúlt közel száz esztendőben tanúsít szülőföldjén közösségként történő megmaradása érdekében – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség közgyűlésén.

Beszédében az államtitkár méltatta a két kárpátaljai magyar szervezet, a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) két évvel ezelőtti összefogását, kulcsfontosságúnak nevezve azt a kárpátaljai magyarság megmaradása szempontjából.

„Ez az összefogás hosszú távú, stratégiai jelentőségű, amely utat és példát mutat a Kárpát-medence más magyar politikai erőinek is” – hangsúlyozta. Hozzátette: ez az az út, amelyen továbbra is járnunk kell.