Testvértelepülési napot tartottak Kiskőszegen

648
Kiskőszeg és a magyarországi Nagyharsány között régóta gyümölcsöző testvértelepülési kapcsolat áll fenn. Ennek erősítése céljából közös testvértelepülési napot tartottak Kiskőszegen szombaton: népművészeti program, kiállítás, gyerekfoglalkozások, sportbemutató és kultúrműsor képezték a rendezvény programját.

Kiskőszeg és Nagyharsány vezetősége tavaly, a kiskőszegi falunapon írták alá a testvértelepülési viszonyról szóló okmányt, de a kapcsolat a két falu között régebb óta fennáll. Ugyanis a honvédő háború idején Nagyharsány befogadta az itteni menekülteket. A jó viszony a háborút követően is megmaradt és erősödött. A két település küldöttségei rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein, ezenkívül a tavalyi szerződéskötés alkalmával eu-s pályázatokon való közös részvételben is megállapodtak.

A szombati testvértelepülési nap is egy közös pályázatnak köszönhetően valósult meg. Nagyharsány önkormányzata pályázott a kiskőszegi helyi választmánnyal való partnerségben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, melynek célja a testvértelepülési kapcsolat erősítése volt.

A két falu első közös tervezete eredményeképpen egy programokban gazdag rendezvényt valósítottak meg a szervezők.

09-batina-nagyharsany-3

 

 

 

Szombaton már kora délelőtt elkezdték sütni a kürtőskalácsot a falu központjában. A harkányi Tenkes Kalács családi vállalkozás hozta el Kiskőszegre az erdélyi eredetű süteményféleséget.

A testvértelepülési napon nemcsak sütötték a kürtőskalácsot, hanem műhelyt nyitottak – a résztvevők is kipróbálhatták magukat a kürtőskalács készítésében.

– Kirakatban dolgozunk, nem „hátul” készül a tészta, hanem a vendégek szeme előtt gyúrjuk, ami tulajdonképpen egy közönséges kelt tészta, nincs itt nagy titok. Fel van tekerve a hengerfára, meg van szórva cukorral, ami elkaramellizálódik, és parázs fölött sütjük – mondta el lapunknak Batik Imre, a kürtőskalács-sütöde tulajdonosa.

A HMDK kiskőszegi alapszervezetének a székházában a nagyharsányi Ősi pincészet kínálta termékeit.

Ősiné Kováts Anna lapunknak elmondta, négy hektár szőlőt művelnek. A szőlőből bort, a bor egy részéből pedig borlekvárt készítenek.

– Tizenhat fajta borlekvárt készítek. A lekvár ízesítésének csak a képzelet szabhat határt. A csilitől kezdve a levenduláig és a különböző gyógy- és teanövényekig sokféle ízesítést használok. Borlekvárjaink legalább annyira kedveltek, mint az Ősi-féle bor – nyilatkozta lapunknak a nagyharsányi őstermelő. A lekvárokon kívül hozott házi szörpöket, illetve hidegen préselt diót, mákot, szőlőmagot és tökmagolajat is vásárolhattak a standjánál. Ősiné Kovács Anna népművészettel is foglalkozik, kézimunkáit kiállították a kiskőszegi HMDK-székházban, ezenkívül kézimunka műhelyfoglalkozásra is sor került.

A kultúrotthonban Halek Míra fotográfus alkotásainak köszönhetően Nagyharsány élővilágát ismerhették meg a résztvevők.

09-batina-nagyharsany-1A rendezvényen a legfiatalabbak sem unatkoztak. Őket várta a „kreatív kuckó”, ahol gyerekfoglalkozásokat tartottak. Az aszfaltkréta-rajzverseny is elsősorban gyerekeknek szólt, de volt felnőtt résztvevője is, az alkotók a nap folyamán jutalomban részesültek.

Délután a pécsi Kesava sportegyesület tartott tornagyakorlatokat. Ekkor került sor a kultúrműsorra is, melyen a Szársomlyó néptáncegyüttes, valamint a Kesava sportegyesület mutatkozott be. A színpadon többek között látható volt a Harsányi-hegy legendája is.

A kultúrműsort Sipos Krisztina, a Darázsi járás Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke nyitotta meg. A pályázat sikere feletti örömének hangot adva elmondta, céljuk, hogy a jövőben is hasonló programokra kerülhessen sor a testvértelepülési kapcsolat erősítése érdekében.

Nagyharsány képviseletében Tomasevné Beregszászi Mária szólalt fel.

– Úgy érzem, a két település nagyon szépen összekovácsolódott, amihez mindkét közösség nagyban hozzájárult – mondta beszédében.

A kultúrműsor után a The Garden rockzenekar szórakoztatta a résztvevőket a kiskőszegi Kod Eve kávézó teraszán.