Testvér a testvérrel, magyar a horváttal – 29 éve esett el Szentlászló

0
82

Szentlászló elestének a 29. évfordulóján megemlékezést tartottak a szlavóniai faluban. A kedden délben kezdődött kommemoráción immár negyedik éve vesz részt Tomo Medved miniszterelnök-helyettes, a horvát honvédőkért felelős minisztérium első embere is.

Szentlászló főként helyi magyarokból és horvátokból álló csapata 152 napig védte az Árpád-kori magyar falut Európa egyik legerősebb hadseregével szemben. A maroknyi fegyveres 1991. november 24-én már nem tudta tovább tartani állásait, ezért a még ottmaradt lakosokkal együtt kénytelenek voltak elhagyni a falut.

A hónapokon át tartó heves ostrom 48 halálos áldozatot követelt,18 személy hollétéről pedig a mai napig nem tudni semmit. A hősies védekezés után Arkan szabadcsapatai vonultak be a faluba, akik kifosztották és felgyújtották a házakat és legyilkolták azokat, akik nem akarták elhagyni otthonaikat. A harcokban szinte az egész település elpusztult, az újjáépítés pedig sokáig elhúzódott. Ma már a falu utcáin haladva szinte nem lehet régi házat látni, csak néhány épület, köztük a templom árulkodik Szentlászló egykori arculatáról. 

A falu 29 évvel ezelőtti tragédiájának minden évfordulóján megemlékezésre kerül sor a békés reintegráció óta a honvédők tiszteletére kialakított emlékhelyen. A kommemoráción évről évre több a résztvevő, akik között az utóbbi években már rendszerint a horvát honvédők minisztere, Tomo Medved miniszterelnök-helyettes is ott van.

– Szentlászló védői a horvát-magyar összetartozás legékesebb példái, hiszen közösen, testvér a testvérrel, magyar a horváttal összefogva az utolsókig védték szülőfalujukat, ahol közösen, békében éltek egymással mindaddig, amíg a háború el nem érte őket. A falu védelmében, sajnos, 48-an életüket vesztették, de áldozatuk nem volt hiábavaló. Azért vagyunk ma itt a parlamenti képviselőnkkel, a honvédőkkel és az áldozatok hozzátartozóival együtt, hogy megköszönjük Szentlászló védőinek a bátorságát és példamutatását, mely iránymutató a fiatalabb nemzedékek számára – mondta Tomo Medved

A megemlékezésen lerótta kegyeletét Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is, aki elmondta, az elmúlt napokban több megemlékezést is tartottak. Vukovár és Dályhegy után most Szentlászló hőseire, mártírjaira emlékeztek.

 – Horvátországi magyar vér is beépült a modern Horvátország alapjaiba, hiszen 29 évvel ezelőtt számos honfitársunk is az életét adta Horvátország függetlenségéért. A kegyelet és az emlékezés tiszteletre is tanít és kötelez bennünket. Mindezt pedig a fiatalabb generációknak is át kell adnunk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a legyilkolt magyar emberek és az eltűnt honvédők családtagjai méltóságteljesen tudják élni mindennapjaikat – mondta Jankovics Róbert.

A HMDK képviseletében Jankovics Róbert és Matijević Olivér koszorúzott

Az eseményen többek között jelen volt Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Dragan Vulin, Eszék-Baranya megye közgyűlésének elnöke és Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is.

A megemlékezés hivatalos programja már a település elestének előestéjén megkezdődött, amikor is a honvédők parkjában 48 gyertyát gyújtottak meg a falubeliek az áldozatokra való emlékezés jegyében. A hősökről nemcsak szülőfalujukban emlékeztek meg, hanem minden olyan helységben, ahol elesett szentlászlói katonák nyugszanak.