Táncosokból oktatók

0
261

Néptáncegyütteseink idősebb tagjai közül néhányan nem hagyták el a csoportot azután sem, hogy ők maguk már felhagytak a nyilvános szerepléssel. Vállalták, hogy tánctudásukat átadják a fiatalabb generációknak.

Mind a Várdaróc Kultúregyesület, mind a szentlászlói Petőfi Sándor Művelődési Egyesület legfőbb tevékenységének számít a magyar néptánc ápolása. Az egyesületeink keretében működő nagy múltú tánccsoportokban sok korosztály kezdte tanulni az első tánclépéseket, és fejlődött fel arra a szintre, hogy képviselje magyarságunkat idehaza, az anyaországban és számos helyen szerte a Kárpát-medencében a vendégszereplések alkalmával. Az aktív táncosok közül néhányan csoportvezetőkké, koreográfusokká „léptek elő“, hogy a több év alatt felhalmozódott tudásukat továbbadhassák a fiatalabb táncosoknak. 

Bernát és Sarah a várdaróci táncosokat tanítják…

A laskói Vajda Bernát már óvodás korában elkezdett érdeklődni a magyar néptánc iránt, látva a „nagyokat“ a próbákon és a fellépéseken. Táncolni elsős korában kezdett a laskói iskola tánccsoportjában.

Bernát és Sarah segítségével a palatkai táncot gyakorolják

– Mintegy másfél évtizede táncolok. Nem tudnám megmondani, melyik a kedvenc koreográfiám, hiszen mindegyik népi táncnak megvannak a sajátosságai, szépségei. Legemlékezetesebb élményeim a csoportban természetesen a vidám fellépések voltak, a hosszú és fárasztó próbák gyümölcsei, főleg, mikor távolabbi helyszínekre, más országokba vagy a tengerpartra utaztunk – emlékezett vissza Bernát.

Ma már ő is részt vesz a várdaróciak oktatásában Vindić Gerber Sarah-val, aki szintén táncosból lett oktató, ezzel is segítve Micheli Zsolt és Ognjenović Kettős Zsuzsanna, az Alfalusi (ifjúsági) Tánccsoport vezetőinek munkáját.

Bernát elmondta, jelenleg a palatkai táncot gyakorolják, melyet még Kiss Gábor koreográfus tanított be a csoportnak.

Bernát és Sarah korábban gyakran táncoltak együtt

– Jó hangulatban zajlanak a próbák, a táncosok figyelnek és igyekeznek az általunk mutatott motívumokat elsajátítani – mondta Bernát, hozzátéve, örülnek, hogy átadhatják azt a koreográfiát a fiatalabbaknak, amelyet még ők tanultak és mutattak be a fellépéseken.

…Mónika, Marina és Ante pedig a szentlászlóiakkal gyakorolnak

A szentlászlói kultúregyesületen belül több tánccsoport működik. Itt is többen látnak el oktatói feladatot a régi táncosok közül. Az ún. középső csoportot, amelyben felső tagozatos általános iskolások táncolnak, az utóbbi egy évben Pristavnik Marina és Katić Ante vezetik, a tizenöt év felettiek csoportjával pedig már négy éve Pallós Mónika foglalkozik.

Mónika és Marina még táncosként is részt vesznek a fellépéseken

– Nyolcéves koromtól foglalkozom magyar folklórral,  kezdetben az iskolai csoportban, majd a kultúregyesület keretében. Eleinte a társaság vonzott és hobbiként tekintettem a táncra, később szenvedélyemmé vált – nyilatkozta lapunknak Mónika.

Legszebb emlékeit ő is a vendégszereplésekről őrzi, a többnapos budapesti kirándulásról, melyeken a világ szinte minden tájáról érkező táncosokkal kötöttek ismeretséget.

– A gyerekekkel való munkában nagy segítségemre vannak az idősebb és tapasztaltabb táncosok, de igazából a csoport minden tagja hozzájárul a jó működéshez ötleteivel, részvételével. Próbákat heti egy-két alkalommal tartunk, attól függően, hány fellépésünk lesz. Számos koreográfiát tanultunk eddig, melyekkel fel is lépünk, sajnos némelyeket félre kellett tennünk a férfi táncosok hiánya miatt – tudtuk meg a szentlászlói táncoktatótól. 

Ante és Marina szólótánca Pélmonostoron

Minden fellépésen részt vesz, elsősorban vezetőként, de táncosként is, ha éppen nincs ki a létszám.

Kultúregyesületük jelenleg pécsi táncosok és zenészek fogadását tervezi. A szentlászlói csoport tagjainak lehetőségük lesz profi magyar néptáncosokkal együtt gyakorolni, amit Mónika is jó ötletnek és hasznosnak vél.

Marina nagyon szeret a táncosokkal foglalkozni

– Amikor átvettem a csoportot, tudtam, hogy nem lesz egyszerű, mivel baráti kapcsolatban állok a tagokkal, s ilyen esetben nehéz a tekintélyt kivívni. Idő kellett, hogy az új helyzethez alkalmazkodjunk, de gyorsan bejáródott a dolog – mondta még Mónika, hozzátéve, nem is gondolta volna, hogy mekkora felelősség ez a szerep, hiszen meg kell felelnie az elvárásoknak úgy, hogy közben a különböző személyiségekkel különbözőképpen kell viselkednie, de, mint mondta, a tánc iránti szeretet minden nehézséget legyőz.