Táncház Szentlászlón

0
59

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület volt a házigazdája a negyedik horvátországi Tenkes táncháznak. A múlt szombati alkalomra is sokan eljöttek, volt, aki most vett részt rajta először, de többen már rendszeres táncházlátogatók.

A pécsi Tenkes zenekar a Mecsek Táncegyüttes kísérőzenekaraként formálódott. A magyar nyelvterület vonós népzenei hagyományaival foglalkozik. Önálló klubja, táncházai, koncertjei vannak. Tavaly kezdődött Baranyától Baranyáig című programjuk a Csoóri Sándor Alap támogatásával, amely a horvátországi és magyarországi Baranya kulturális kapcsolatait kívánja erősíteni a népzene és a néptánc segítségével. A program során a Drávaszög és Szlavónia különböző településein tartanak táncházakat. Az első novemberben Várdarócon volt, idén Kiskőszegen és Csúzán, a múlt hétvégén pedig Szentlászlón gyűltek össze a néptánc kedvelői.

– Örömmel csatlakoztunk mi is a kezdeményezéshez, és részt vettünk minden eddigi táncházon, most pedig házigazdaként fogadtuk a táncosokat. A tánc előtt egy érdekes népihangszer-bemutatót is tartottak a zenekar tagjai – mondta el Lapis János, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület vezetője.

Hamarosan sor kerül az ötödik alkalomra is, miután a résztvevő egyesületek egyeztetnek a helyszínt és az időpontot illetően.