Sztrájkolnak az orvosok és a nővérek

231

Múlt szerdán kezdődött a horvát orvosok és ápolónők sztrájkja. Az orvosszakszervezet szerint 80 százalékuk csatlakozott a munkabeszüntetéshez.
Ivica Babić, a Horvát Orvos-szakszervezet vezetője közölte, az állomány húsz százaléka dolgozik. Nem zárta ki a sztrájk elhúzódásának lehetőségét.
Az egészségügyi alkalmazottak új kollektív szerződést kívánnak kötni a kormányzattal. Az erről szóló tárgyalások augusztus 26-án szakadtak meg. Az előző kollektív szerződést egy bíróság semmisítette meg. A kormányzat egy szakszervezettel megállapodott ugyan az új feltételekről, ez azonban elfogadhatatlan volt a két másik érdekvédelmi szervezet számára.
Előzőleg az egészségügyi alkalmazottak a túlóráért a rendes órabérük ötven százalékát kapták. Az új szerződés szerint azonban ez csak 9-18 százalékra rúgna. Ezért azt követelik, hogy a heti negyven óra feletti munkát túlóraként számolják el, s ezt az összeget az eredeti feltételek szerint emeljék 50 százalékra. A megváltozott feltételek alapján ugyanis a szakszervezetek állítása szerint az egészségügyben dolgozók havi illetménye 10-30 százalékkal csökkent. Rajko Ostojic egészségügyi miniszter egyelőre eltökélten védi a kormány álláspontját. Azt állította, bár a kabinet jelentős engedményekre is hajlandó lett volna, a két szakszervezet más utat választott.
Addig, amíg a kormányzat nem hajlandó lépni, a kórházakban vasárnapi munkarend szerint dolgoznak. Horvátországból az elmúlt hónapokban több tucatnyi orvos ment külföldre dolgozni. A munkabeszüntetésre vonatkozó felhívást nem követték minden kórházban. Rijekában például minden ápolónő munkába állt.
Bár országunk július elseje óta az Európai Unió tagja, eufóriáról szó sincs. A gazdasági válság nyomán egyre gyakoribbak a munkabeszüntetések. Májusban a vasutasok, valamint a légi utaskísérők tették le a munkát. Ozren Matijašević, a Horvát Szakszervezeti Munkásszövetség (HURS) elnöke augusztus végén úgy vélte, az orvossztrájkot akár általános munkabeszüntetés is követheti.