EURÓPAI UNIÓS VÁLASZTÁSOK ITTHON ÉS OTTHON

22

Vasárnap tartották az európai parlamenti választásokat: az összesen 720 tagot számláló brüsszeli/strasbourgi parlamentbe Magyarországról 21, míg Horvátországból 12 képviselőt küldtek a választópolgárok.

Mindkét országban jobboldali siker született, hiszen Magyarországon a 21 képviselőből a jobboldali formációk 19-et tudhatnak a magukénak, Horvátországban pedig a 12-ből 7 képviselő lesz az európai parlament jobboldali frakcióinak a tagja.

Mindkét országban 4-4 lista szerzett mandátumot – Magyarországon a Fidesz 11-et, a Tisza Párt 7-et, a DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK koalíció 2-t, míg a Mi Hazánk Mozgalom 1-et. Horvátországban a HDZ 6, az SDP 4, a DP és a Možemo 1-1 képviselőt delegál az Európai Parlamentbe.

POZITÍV REKORD MAGYAROSZÁGON, NEGATÍV CSÚCS HORVÁTORSZÁBAN

Érdemes megjegyezni, hogy mindkét országban a részvételi arány rekordokat döntött – Magyarországon pozitív értelemben, hiszen az 59,33 százalék az eddigi legmagasabb arány, míg Horvátországban 21,35% volt csupán a részvételi arány, ami negatív rekord az Unió 27 országát tekintve.

BUDAPESTEN KARÁCSONY 324 SZAVAZATTAL NYERT – JÖHET AZ ÚJRASZÁMOLÁS

Magyarországon vasárnap önkormányzati (és nemzetiségi) választásokat is tartottak, amely elsöprő Fidesz-győzelmet hozott, hiszen az összes vármegyei közgyűlésben abszolút többséget szerzett a pártszövetség, míg a megyei jogú városok többségben is a Fidesz adja majd a polgármestereket.

Budapesten – meglepetésre – rendkívül szoros verseny alakult ki a polgármesteri székért induló, regnáló Karácsony Gergely és legerősebb kihívója, a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid között.

Lapzártánkkor még az újraszámolás lehetőségéről szóltak a híradások, hiszen a különbség csupán 324 szavazat volt Karácsony javára (Karácsony Gergely 371 466 szavazatot, Vitézy Dávid 371 142 voksot kapott). Nagyon furcsa, hogy több mint 20 ezer szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak.

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke hétfőn gratulált Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének a választási győzelemhez.