Szijjártó Péter nyitja meg a Vajdasági Szabadegyetemet

365
LTHATR-Szabadegyetem

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pásztor István, a vajdasági tartományi képviselőház elnöke, valamint Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitja meg július 2-án a XIII. Vajdasági Szabadegyetemet az észak-bácskai Kishegyesen.

A szabadegyetem honlapján szereplő program szerint a rendezvény már július 1-jén délután elkezdődik, akkor csapatépítő játékokkal és borkóstolóval várják a résztvevőket. A „valódi” megnyitó előadást a második napon Szijjártó Péter, Pásztor István és Hajnal Jenő tartja, ugyanakkor a beszélgetésben részt vesznek a szervezők is.
Az utóbbi néhány évben főleg közéleti és gazdasági témákkal foglalkozott a rendezvény, idén a hangsúly inkább a kommunikáción és az önfejlesztésen lesz. A rendezvényen szó lesz arról, mit kell tudnia egy pályakezdőnek, milyen a fiatal vállalkozók világa, hogyan valósíthatók meg a társas interakciók a gyakorlatban, és hogyan lehet kapcsolatokat építeni. Emellett Deli Andor vajdasági származású európai parlamenti képviselő Szerbia jövőjéről, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő pedig a geopolitikai átrendeződésekről tart előadást, valamint helyi újságírók elemzik a vajdasági újságírás sajátosságait és helyzetét.
A rendezvénynek helyet adó Kátai tanyán a szakmai előadásokat beszélgetések, csapatépítő foglalkozások és játékok követik, este pedig a Dombos Fest nevű összművészeti fesztivál várja a résztvevőket, amelyet idén egy időben rendeznek a szabadegyetemmel.
A Vajdasági Szabadegyetem résztvevői elsősorban a Vajdaságban élő és tanuló vajdasági magyar fiatalok, friss diplomások és fiatal vállalkozók, Magyarországon tanuló vajdasági magyar hallgatók, valamint együttműködő szervezeteik tagjai, aktivistái. A rendezvényen eddig átlagosan 150 hallgató vett részt, a szervezők az idén is több mint 100 résztvevőre számítanak. (MTI)