Szervezeteink is megemlékeztek az 1956-os magyar forradalomról

Az 1956-os magyaroszági forradalomról és szabadságharcról a horvátországi magyar szervezetek is országszerte megemlékeztek.

Pélmonostor

A pélmonostori Magyarok Otthonában a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet és a helyi HMDK-alapszervezet közösen emlékezett az 1956 őszén történt eseményekre. Az összejövetelen többek között korabeli leveleket olvastak fel, valamint egy a 65 évvel ezelőtti eseményeket bemutató előadás is elhangzott Kovačević Anna és Andrea előadásában. Az egybegyűltek számára a HDMK pélmonostori alapszervezete keretében működő alkotócsoport egy tematikus kiállítással is készült. A rendezvényen jelen volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk is.

Split

A Split-dalmát megyei HMDK-szervezet tagjai a vírushelyzettel kapcsolatos előírásokat betartva emlékeztek meg a forradalom eseményeiről. Az 1956-ban és az azt követő időszakban történtekről Tripolszki Anikó, a szervezet elnöke és Fontányi Árpád vezetőségi tag tartott összefoglalót, majd Szloboda László mesélte el, hogyan élte meg 14 évesen a forradalmat. Végül levetítettek egy filmet, amely a 65 évvel ezelőtti történéseket dolgozza fel.

Bellye

A forradalmi eseményekről a HMDK bellyei tagszervezetének tagjai is minden évben méltóképpen megemlékeznek. Idén a Petőfi Sándor utcában található székházukban gyűlt össze a tagság, hogy leróják tiszteletüket a hősök előtt és közösen megtekintsenek egy dokumentumfilmet, mely részletesen bemutatta az 1956 őszén történt eseményeket és azok következményeit.

Kopács

A 65 évvel ezelőtti eseményekről a kopácsiak is megemlékeztek a helyi HMDK-alapszervezet és az Arany János Magyar Kultúregyesület szervezésében. A kopácsi Magyarok Otthonában megtartott megemlékezésen az eszéki színház zenészeiből álló Fusion music group lépett színpadra, akik egy komolyzenei produkcióval készültek. A megemlékezésen részt vett Gárdos Béla konzul is.

Vinkovci

A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület rendhagyó módon emlékezett meg az ötvenhatos forradalomról: a városban működő bélyeggyűjtők egyesületével közösen egy bélyegkiállítást rendeztek székházukban. A kiállított példányok felölelték a 20. század második felének postatörténelmét. A kiállítás megnyitója előtt Gárdos Béla eszéki magyar konzul köszöntötte a jelenlévőket, majd pedig fellépett az egyesület Aranykalász nevű kórusa is, alkalmi dalokkal.

Vukovár

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagsága fontosnak tartja a nemzeti ünnepeinkről való megemlékezést. Éppen ezért, az előző évekhez hasonlóan, idén is összegyűltek a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A vukovári Magyarok Otthonában tartott műsor során a tagok versekkel és népdalokkal tisztelegtek a forradalom hősei előtt.

Magyar szervezeteink rendezvényeit a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Rijeka

A HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületében is megemlékeztek az 56-os forradalomról. Az akkori eseményeket az egyesület tagjai foglalták össze.

Forradalmi lyukas zászlók lobogtak szervezeteink székházain