„Szeretem, hogy a színpadon más bőrébe bújhatok”

1085

Vlahek Dunja még csak harmadik osztályos gimnazista, de már számos elismerést kapott a pélmonostori Városi Színház tagjaként. Több darabban is szerepelt már, ő játszotta az Anne Frank naplójában a főhőst, amiért a legjobb női szereplő díjban részesítették.

Dunja harmadikos gimnazista. Egyelőre még nem tudja, milyen területen folytatja majd a tanulmányait és hol. Szívesen tanulna Zágrábban, hogy „világot lásson”, szülei inkább azt szeretnék, ha otthonához közelebbi egyetemet választana. Érdeklődik a logopédia iránt, de a színiakadémia is vonzza. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy már megtalálta azt a tevékenységet, amiben örömét leli, és amiben tehetséges. Ezt – főként az ő korosztályából – kevesen mondhatják el magukról.

Az általános iskola drámai csoportjában próbálta ki magát először a szereplésben, és találta meg hobbiját. Az egyik iskolai színdarab premierjére a pélmonostori Városi Színházban került sor, ahol nagy sikert arattak a fiatalok. Daniela Taslidžić Herman a monostori színháztól megkereste őt és néhány társát a csoportból, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Dunja nagy örömmel tett eleget a felkérésnek, tulajdonképpen annak a kihívásnak, amit a komoly színházi munka jelentett számára az iskolai színjátszó kör után.

Számos sikeres előadást tud maga mögött idehaza és külföldön is

Először a Világkörüli út (Put po svijetu) című darabban játszott, amelyben ő kapta meg a főszerepet.

A gyerekeknek szóló színdarabnál jóval nagyobb kihívást jelentett számára az Anne Frank naplója.

Ebben is ráosztották a főszerepet: Anne Frank zsidó származású német lány, akit a második világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé.

– Ezen a darabon egy profi rendezővel dolgoztunk, aki a legapróbb részletekre is odafigyelt, hogy a legtöbbet hozza ki belőlünk. Nagyon sokat tanulhattunk tőle. Én többször is elolvastam az Anne Frank naplóját, hogy minél jobban beleéljem magam a szerepbe – mondta Dunja.

A darabot rengetegszer előadták már nemcsak Pélmonostoron, hanem országszerte és külföldön is. Ő kapta a legjobb női szerepért járó díjat Bródban, Retkovcin és egy szerbiai előadáson is, ahova az összes volt jugoszláv tagállamból érkeztek, és Horvátországot a pélmonostori Városi Színház képviselte.

A monostori színházzal több alkalommal fellépett Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Crna Gorában és Magyarországon. Szerepelt Mohácson és a nagyharsányi Ördögkatlan Fesztiválon is.

Amikor csak tehetik, a szülei is elkísérik Dunját az előadásokra. Büszkék a sikereire és támogatják őt a színjátszásban.

Komédiában is kipróbálhatja magát

Noha eddig számos színdarabban kapott szerepet, a gyerekdarabokat leszámítva komédiában még nem volt alkalma játszani.

Ezért örül, hogy most egy vidámabb hangvételű darabban is kipróbálhatja magát. A Regina Pannoniae című vígjátékot Miroslav Čabraja, az eszéki Horvát Nemzeti Színház rendezője tanítja be a csapatnak, és februárban fogják először bemutatni Pélmonostoron.

– Úgy érzem, a komédia számomra nagyobb kihívás lesz, mint a dráma, egyelőre nem tudom, sikerül-e majd mindenkit megnevettetnünk – tudtuk meg a fiatal színésztől.

Elmondta, azért szeret szerepelni, mert a színpadon más bőrébe is belebújhat.

– Szeretem a felszabadultságot, ami a próbáinkat is jellemzi, és azt is, hogy kihasználhatjuk kreativitásunkat, és hogy jó emberekkel vagyok körülvéve – mondta Dunja.

Nézőként is szívesen jár színházba, édesanyjával részt vettek a kopácsi kultúregyesület által szervezett pécsi színházlátogatáson, és a szabadkai színház január 22-i pélmonostori előadására is már lefoglalták a jegyeket.

Kérdésemre, hogy magyar nyelvű színdarabban kipróbálná-e magát, azt válaszolta, először magyar nyelvtudását tökéletesítené. Kétnyelvű családban nőtt fel. Általában horvát környezetben forog, de a kopácsi nagyszülőkkel és rokonokkal magyarul beszél. Saját elhatározásából nyelvleckéket vesz, mert fontosnak tartja, hogy megtanuljon helyesen magyarul. Igyekszik kihasználni a lehetőséget most, hiszen benne van a pakliban, hogy a gimnázium után máshol tanul majd, ahol nem lesz erre alkalma.