A szentlászlóiak újabb anyaországi kapcsolata

0
373

A hétvégén a szlavóniai Szentlászló település képviselői részt vettek a Budapest közelében fekvő Tahitótfalu nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvényén.

Tahitótfalu, a Szentendrei-sziget kapuja már az őskor óta lakott terület volt. Az állandó lakosság száma ma már jóval meghaladja az 5000 főt. Tavasztól késő őszig pedig ez a szám közel megduplázódik az itt nyaralóknak köszönhetően; Budapest közelsége egyre vonzóbbá teszi Tahitótfalut a betelepülők számára. A településen olyan hírességek találtak otthonra, mint például a festő Ferenczy család és az építész Pollack Mihály, így a község nevezetes látnivalói is ő emléküket őrzik. A községben hagyományos epertermesztés folyik, így már országszerte híres és nagy látogatottságú az Eperfesztiváljuk.

A múlt héten a nemzeti összetartozás napján, az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján tartottak megemlékezést, amelyen a szlavóniai Szentlászló település képviselői, a kultúregyesület tagjai is részt vettek.

Lapis János, a Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke elmondta, a nemzeti azonosságtudat felébresztése, illetve ébren tartása miatt is fontosak számukra az anyaországi kapcsolatok.

– A hétvégén egy újabb anyaországi önkormányzattal vettük föl a kapcsolatot, miután részt vettünk a rendezvényükön. Nagyon szép fogadtatásban volt részünk, amit mi is szeretnénk majd viszonozni – mondta Lapis János.