Szentlászlóiak Končanicán

0
321

Končanica településen vendégszerepelt a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportja a hétvégén, a Češka Beseda cseh kultúregyesület gasztro-kulturális rendezvényén.

A legutóbbi népszámlálás szerint Horvátországban több mint kilencezer a cseh nemzetiségűek száma. A legtöbben Belovár-Bilogora megyében élnek, Daruvár a csehek kulturális és adminisztrációs központja. A Končanicai járás az egyetlen körzet Horvátországban, ahol a cseh nemzetiségűek többségben vannak.
Itt rendezték meg a hétvégén a končanicai cseh napokat, melynek kultúrműsorában a horvátországi magyarokat a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület ifjúsági népi tánccsoportja képviselte.

– Az eső kicsit megtréfált bennünket, ezért a felvonulás után bent táncoltunk a szabadtéri színpad helyett, de ez nem rontott a hangulaton – mondta Lapis János, a kultúregyesület vezetője.

Hozzátette, tánccsoportjuk egyedüliként képviselte a horvátországi magyarokat a kultúrműsorban, és hazai, szentlászlói koreográfiát mutattak be.

Ebben a régióban több helyen is felléptek már, Končanicán viszont most először vendégeskedtek. A Češka Beseda kultúregyesülettel Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek köszönhetően jött létre a kapcsolat, a tánccsoport útját a HMDK támogatta.
A szentlászlóiakon kívül a daruvári és lipiki magyarok is ott voltak standjukkal a končanicai rendezvényen.