Szentlászlói falunap közösségi összefogással

0
1122

A szlavóniai Szentlászlón az egész hétvége a falunapok jegyében telt, a helyi civil szervezetek több programmal is készültek, hogy mindenki megtalálhassa köztük a neki tetszőt. Az esemény főszervezője az Ernestinovói járás volt. A járás magyar elöljáró-helyettese, Kelemen Dezső elmondta, örül annak, hogy minden civil szervezet kivette a részét az esemény szervezéséből, és egy példaértékű összefogás eredményeként szép falunapot tarthattak.

A horvát függetlenségi törekvések mellé álló Szentlászló tanúsította a legnagyobb ellenállást a vidéken, és ennek meg is lett a következménye: 1991. október 1-jén az ún. Jugoszláv Néphadsereg aknavetőkkel és ágyúlövedékekkel szétlőtte a templomot és a házak 96%-át. A földig rombolt Szentlászló 1998 nyaráig lakatlan maradt. Majd lassan visszatért ide az élet, az újjáépítés mellett beindult a településen működő civil szervezetek tevékenysége is.

Újra tevékenyek lettek az 1925-ben alakult Önkéntes Tűzoltóegylet tagjai, a nagy hagyományokkal rendelkező labdarúgó-egyesület is, amely 1927-től működött. Vadásztársaságuk 1946-ban alakult, és hamarosan ide jártak vadászni a környék neves személyiségei. Nagyon fontos szerepe volt és van ma is a falu művelődési életében az 1946-ban alakult Petőfi Sándor Kultúregyesületnek, amely máig őrzi és ápolja az eredeti szlavóniai magyar táncokat és dalokat. A honvédő háborút követően alakult meg a szentlászlói önkéntesek és honvédők egyesülete. Az említett szervezetek összefogásával rendezték meg a Szentlászlói Falunapokat a múlt hét végén.

Számos program

Sport- és kulturális rendezvényekkel, főzőversennyel és egyéb programokkal készültek a helyi civil szervezetek erre az alkalomra.

Pénteken délután a falu főterén felállított emlékműnél koszorúzásra került sor, majd pedig a kultúrotthon előcsarnokában megnyitottak egy kiállítást, amely az egyesületek múltjába enged betekintést, valamint a helyi asszonyok kézimunkáit állították ki.
A szombat a vadásztársaság által szervezett bográcsgulyásfőző versennyel kezdődött, ahol minden civil szervezet képviseltette magát egy-egy csapattal. Az eseményen csakúgy, mint a program minden részén részt vett a járás nemrég megválasztott elöljárója, Marijana Janušić is, aki személyesen adta át a főzőverseny győzteseinek az érmeket.

Délután a szlavóniai és a magyarországi Szentlászló települések veteránjai játszottak barátságos labdarúgó-mérkőzést.

Kelemen Dezső, az Ernestinovói járás magyar elöljáró-helyettese elmondta, hogy falujuk több éve testvértelepülési kapcsolatot ápol a magyarországi Baranya megyében lévő Szentlászlóval, a két település képviselői rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein.

– Mára a települések és a bennük működő civil szervezetek közötti együttműködés által a baráti kapcsolatok is elmélyültek. Örömünkre szolgál, hogy idén is viszonozni tudtuk magyarországi barátaink vendégszeretetét, akik az idei falunapra egy busznyian érkeztek. Fogadásukban és a falunapi eseményekben nagy szerepet vállaltak a vadászegyesület tagjai, akik a magyarországiakat és a hazai szervezetek képviselőit ebéddel vendégelték meg szombaton. Szeretném ezúton is kifejezni köszönetemet – mondta Kelemen Dezső.

A szombat délután a néptánc jegyében telt

A programsorozat látványos része a tánccsoportok felvonulása volt, élükön lovasok haladtak. A meghívott kultúregyesületek népviseletbe öltözött, a főutcán vonuló dalos, táncos menete előcsalogatta a házakból az embereket, akikkel lassan megteltek a kultúrotthon udvarán felállított nagysátor padsorai. Sorra mutatkoztak be a felvonulás résztvevői.  A kultúrműsor szervezője ezúttal is a Petőfi Sándor Kultúregyesület volt, amelynek négy korosztályban működik tánccsoportja, így ők voltak a műsor főszereplői is.

A hazai tánccsoportok mellett a laskói, várdaróci és kopácsi fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport és a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület ifjúsági tánccsoportja lépett föl, valamint két kórus is – a helyi, Rozmaring nevű és a Bicko Selo-i férfikar.

A helyi magyar zenei örökség

A szombatot magyar népzenével zárták. Ezt a programot a HMDK szentlászlói alapszervezete hozta tető alá a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából. Kelemen Dezső, a HMDK-szervezet elnöke elmondta, az esemény célja a magyar zenei hagyományok továbbéltetése.

A kórógyi Öregfiúk Zenekar

– Néhány évtizeddel ezelőtt még minden egyes családi és közösségi eseményen magyar zene szólt, sajnos ma már nem ez a jellemző. Többek között ezért is tartottuk fontosnak ezt a programot megtartani a falunapi rendezvénysorozat részeként, hogy ezáltal is ösztönözzük magyar zenei örökségünk megőrzését. Erre pedig a legalkalmasabb a kórógyi Öregfiúk Zenekar, amely évtizedeken keresztül lelkiismeretesen őrzi és adja át a következő nemzedéknek a magyarság értékeit, hagyományait, nem utolsósorban a magyar nótát – mondta Kelemen Dezső.

Vasárnap is folytatódott a program

Vasárnap tartották a bocsa-versenyt, de volt horgászverseny is, majd az egész esemény a Szentlászló ’91 labdarugó-egyesület veteránjainak és a helyi nők csapatának mérkőzésével ért véget.

Egy falunap lényege az összetartás, a falu lakosságának összefogása egy közös ügyért, ez pedig a szentlászlói eseményt is jellemezte.