Szebbé teszi az idősek utolsó napjait

0
355

A laskói Hafner Bicó Natálija egészségügyi gondozóként hét településen harminchat pácienst látogat. Munkája nem csak az ápolói feladatok ellátásából áll. A gyakran magányosan élő idős betegeknek lelki törődésre is szükségük van, ő pedig szívesen hallgatja meg panaszaikat, hogy könnyebben birkózzanak meg nehéz helyzetükkel.

Elöregedő közösség a miénk, a fiatalok elvándorlása és az alacsony születésszám következtében falvaink lakosainak túlnyomó többsége az idősebb korosztályba tartozik. A magányosan élő idős, gyakran egészségügyi gondokkal küzdő emberek ellátásra szorulnak, ezért felértékelődik a beteggondozók szerepe.

Ezt a hivatást választotta Natálija is, elmondása szerint mindig közel állt hozzá ez a „szerep”, így nem volt kérdés számára, mely területen folytassa tanulmányait.

Az eszéki HMOMK gimnáziuma után a pécsi egyetemen szerzett ápoló szakképesítést. Hazatérve a mentőszolgálatnál volt gyakornok, ami tapasztalatszerzés szempontjából hasznos volt számára, majd államvizsga után, 2017-ben az egyik pélmonostori egészségügyi gondozóintézethez került.

Az ő feladata az időskorú betegek ápolása. Jelenleg hét településen, Albertfaluban, Laskón, Várdarócon, Kopácson, Bellyén, Meccőben és Dárdán van összesen 36 páciense, akiket heti egy vagy több alkalommal látogat, betegségüktől függően.

– Feladataimhoz tartozik a vérvétel azoktól, akik nem tudnak elmenni az orvosukhoz, a kötözés, a vérnyomás- és vércukormérés, a gyógytornába való besegítés, valamint a beteg és a családtagok tájékoztatása. Elmondom, mit kell tenniük házi ápolásként, mert sok olyan eset van, hogy miután hazahozták a családtagot a kórházból, nem tudják, mit kezdjenek vele, hogyan kell felültetni, kicserélni az ágyneműt stb. – mesélt Natálija a feladatairól.

Hozzátette, sokat jelent a látogatása a sokszor egyedül élő pácienseinek. Ezért úgy érzi, nem teheti meg, hogy miután elvégezte ápolói munkáját, azonnal távozzon. Mindig leül beszélgetni velük, meghallgatja problémáikat, és ez nem is esik nehezére, jól kijön az idősekkel, akik nagyon hálásak neki és viszonozzák kedvességét.

Úgy érzi, ezen a területen hozhatja ki magából a legtöbbet

– Gondozottjaim között sok a végső stádiumban lévő beteg, akiket családtagjaikkal én is „elkísérek”. Érzékeny lélek vagyok, könnyen a szívembe férkőznek a pácienseim, és nehezen engedem el őket. Amikor távoznak, együtt gyászolok a családtagokkal. Ezt eleinte nehéz volt megszoknom, de mostanra belenyugodtam, hogy ez az élet rendje. Igyekszem segíteni munkámmal őket és a családtagokat is, hogy könnyebben vészeljék át a nehéz helyzetet – mondta a beteggondozó.

Pácienseihez való viszonyulása megerősíti abban, hogy azt a munkát végzi, amelyben a lehető legtöbbet hozhatja ki magából.

Páciensei között sok a sztómás beteg

A leggyakoribb betegség, amivel pályafutása során dolga volt, az a vastagbélrák. A sztómás betegeknek – mint mondja – a gyakorlati tudnivalókon kívül segít abban is, hogy lélekben megtanulják elfogadni helyzetüket.

– Sajnos az a tapasztalat, hogy elég sok sztómás betegem van, és nem csak az idősebbek körében, volt köztük a negyvenes korosztályba tartozó is – mondta Natálija, megjegyezve, a betegség gyakoriságában közrejátszik az egészségtelen táplálkozás, ami nem ritka „füstölthúsfogyasztó” társadalmunkban.

A járvány idején is házhoz járt

Míg a legtöbben karanténban töltötték a járványidőszakot, az egészségügyi dolgozók még nagyobb erőbedobással és felelősséggel, saját épségük veszélyeztetésével tevékenykedtek ezekben a hónapokban.

– Tartottam a betegségtől, amit bármikor elkaphattam volna, ugyanis nagyon sok házhoz bejárok. De vigyáztam, maszkot és kesztyűt viseltem, ahol a beteget épp a kórházból engedték haza, ott még védőöltözetet is használtam – mondta Natálija. 

A járványhelyzet annyiban hozott még változást az életébe – tette hozzá –, hogy több időt szánt kislányára az online tanulás során. Noha hivatása rugalmasabb munkaidőt követel, pozitívumnak tartja, hogy saját magának programozhatja be napjait, ezt pedig úgy teszi, hogy elvégezhesse minden feladatát, s emellett jusson ideje családjára is.

A család mellett munkájában látja az élete értelmét, mint mondta, betegeinek, valamint a családtagok hálás köszönete számára mindennél többet jelent.