Szakmai előadást szervezett a Gazdakör

0
99

A HMDK Gazdaköre múlt hétfői szakmai előadásán a Bayer vállalat ismertette növényvédő szereit és azok használatát. Szabó Attila, a Gazdakör elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, termelőink előtt már nem ismeretlenek a Bayer termékei, de új információkkal is gazdagodhattak a bemutató során.

A karancsi Szabó-pincészet fogadójában gyűltek össze régiónk magyar termelői, hogy meghallgassák Nenad Arsenić, a Bayer vállalat regionális képviselőjének előadását, melynek témája többek közt a növényvédelem volt. Az előadó elsősorban a kalászosok védelmére használt növényvédő szereket mutatta be, illetve a vállalat által forgalmazott Dekalb kukorica-vetőmagokat, amelyek – mint azt Szabó Attilától, gazdaszervezetünk elnökétől megtudtuk – a baranyai gazdák körében is elterjedtek és jól beváltak kimagasló hozamukkal.

– Azt hiszem, mindenki számára hasznos volt az előadás, hiszen a Bayer újabb termékeit is bemutatta a résztvevő gazdáknak, például egy, a kalászosokra használt készítményt. Ezeket először kísérleti szinten érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy ami máshol hatásos, a mi termőföldjeinken nem felel meg – nyilatkozta lapunknak Szabó Attila.

A Gazdakör célja a szakmai előadások, képzések szervezésével, hogy a horvátországi magyar gazdáknak lehetőséget nyújtson a fejlődésre, látókörük szélesítésére az adott tevékenységi területen. A szakmai kirándulások, valamint az anyaországi és Kárpát-medencei szintű kapcsolatépítések is ezt a célt szolgálják.

A gazdakör elnökétől megtudtuk, szervezetük néhány hete képviselte magát a magyarországi Sombereken. Részt vettek a Nemzetgazdasági Kamara által tartott előadáson, melyen a mezőgazdaságra vonatkozó jogszabályokról volt szó. A látogatás kapcsolatteremtésre is alkalmat adott, szervezetünk képviselői megismerkedtek néhány sombereki gazdával, borospince-látogatáson is részt vettek.

Gazdakörünk az idei orosházi (Magyarország) Hagyományok, Ízek Versenyére is küldött csapatot, hogy a kolbászgyúrás kategóriában mérjék össze ügyességüket. Csapatunk az előző évekhez hasonlóan most sem okozott csalódást, ismét egy különdíjjal tértek haza Orosházáról.