Szakkönyvét magyar iskoláinknak és kórusvezetőinknek ajánlja

107

Megjelent Veres-Kimpf Mária Hangképzés a kórusban című könyve. A szerző a horvátországi magyar kórusvezetőknek ajánlja, akik magyarságunk összefogására, identitásuk megőrzése érdekében, önszántukból vállalták a magyar népzene ápolásának nemes feladatát.

Veres-Kimpf Mária a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (Eszék) énektanára, az eszéki Népkör kórusának vezetője. Magyarországon zongora- és magánénektanári diplomát, Zágrábban magiszteri tudományos fokozatot szerzett.

A karnagyi tevékenységet Magyarországon, gimnáziumi leánykar vezetésével kezdte, zeneiskolai zongoraszolfézs-magánének tanítása mellett.

1979-ben, családegyesítés céljával, Eszékre költözött. Kezdetben Vinkovci város zeneiskolájában zongoratanári állást töltött be, majd az eszéki Franjo Kuhač Zeneiskolában dolgozott zongora- és korrepetitor tanárként a honvédő háború (1991-1997) kitöréséig. 1982-től a Horvátországi Magyarok Szövetsége (HMSZ) kórusait irányította Kórógyon, Csúzán, Vörösmarton, 1986-tól az eszék-rétfalusi Magyar Népkör vegyes karát, melynek azóta is vezetője.

1991-től a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanított egyetemi adjunktusként szólóének-hangképzés szakon tíz évig, majd az eszéki pedagógiai egyetem ének-zenetanár szakos hallgatóinak ugyancsak hangképzést, 2002 óta pedig az eszéki magyar iskolaközpont általános és középiskolájának ének-zene tanáraként dolgozik.

Munkája elismeréseként 2011-ben Budapesten a Magyar Kultúra Lovagja elismerésben részesült.

A HMDK gondozásában nemrég jelent meg Hangképzés a kórusban című könyve.

– A horvátországi magyar kórustalálkozókon tapasztaltak alapján állítom, hogy könyvem nagy segítség lehetne a kórusvezetők számára, akik a magyarság összefogása, identitásuk megőrzése érdekében önszántukból vállalták a magyar népzene ápolásának nemes feladatát – nyilatkozta lapunknak Veres-Kimpf Mária.

A könyv kétnyelvű, a művet a szerző lánya, Veres Marietta horvát nyelv és irodalom szakos tanár fordította le a többségi nemzet nyelvére.

Veres-Kimf Máriától megtudtuk, szakkönyvét magyar iskoláinknak és kultúregyesületeinknek ajándékozná, bízva abban, hogy használatával szebb kórushangzást, illetve – egyénileg is – szebb énekhangokat tudnak „előcsalogatni” az énektanárok és az amatőr kórusok vezetői.

A Népkör kórusával