Sportnapon és tájházlátogatáson a laskói iskola diákjai

0
61

A Laskói Általános Iskolában nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy minél több ismeretterjesztő, fejlesztő és nem mellékesen izgalmas programmal töltsék meg a diákok mindennapjait. A múlt héten például sportnapot tartottak, valamint ellátogattak a várdaróci református templomba és a helyi tájházba.

A kétévnyi korlátozás, online oktatás nemcsak a szülőket és a pedagógusokat tette próbára, de a diákokat is. A tanintézmények így a feloldások után igyekeznek a tanulók számára minél változatosabb programokkal szolgálni.

A múlt héten a Laskói Általános Iskola tanárai és tanulói a várdaróci tagozati iskola vendégei voltak.

A közel 70 diák elsőként a helyi református templomot tekintette meg, majd az iskola udvarában gyülekezett, ahol a csapatok régi, hagyományos sportágakban mérték össze képességeiket.

– Nagyon örülünk annak, hogy vendégül láthattuk az egész iskolát. Ez egy olyan program, amire nagy igény volt az elmúlt nehéz időszakot követően. Szeretnénk a sportnapunkból hagyományt teremteni a jövőben – nyilatkozta Mišković Margit tanárnő.

A gyerekek különböző erőpróbákban versenyeztek, volt például patkódobás, zsákban ugrálás, súlylökés, kötélhúzás, valamint a várdaróci hagyományokat megelevenítve még kakasütésben is összemérték a rátermettségüket.

– A közösséghez való tartozás érzésének a fejlesztése szerintem az iskola egyik legfontosabb feladata. A gyerekeknek tudniuk kell egymásra figyelni, toleranciát, együttműködést kell tanulniuk és azt, hogy mindig és mindenkor segítsék egymást. Ez a sportnap azért is jó, mert végre kint lehetünk a természetben, hosszú volt a tél, a gyerekek is megunják az állandó padban ülést – mondta Varga Tímea helyettesítő tanár.

Egyre többen látogatják a várdaróci tájházat

A laskói diákok csapata egy volt a számos látogatói csoportból, akik az elmúlt időszakban megtekintették a várdaróciak gyűjteményét. A várdaróci tájház és a benne található kollekció egyedülálló a vidéken, így nem csoda, hogy már Magyarországról is érkeztek látogatói csoportok.

– Amikor 2011-ben elkezdtük ennek az épületnek a felújítását, az volt a célunk, hogy újra megnyissuk a gyerekek, a vendégek előtt, hogy megmutathassuk, milyen volt, amikor mi jártunk ide iskolába. A vendégek pedig felismerték ezeket az értékeket és elkezdtek jönni. Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly decemberben a horvát Kulturális Minisztériumtól megkaptuk a végzést, miszerint ezt a gyűjteményt védett kulturális értékké nyilvánították és a Vardaróc Magyar Kultúregyesület tulajdonát képezi – mondta el Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

A tájházban a laskói iskola tanulói is megtekintették azokat a taneszközöket, tárgyakat, amelyeket felmenőik használtak, megelevenedett előttük nagyszüleik, dédszüleik osztályterme.