Sjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije

20

Prošloga tjedna održana je prva ovogodišnja sjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije. Na sjednici su raspravljene aktualnosti vezane za mađarsku zajednicu.

Nakon usvajanja dnevnoga reda, sjednica se nastavila predsjedničkim izvješćivanjem Olivéra Matijevića. Među ostalim, moglo se čuti, kako su iza nas dvije teške godine, ali je Vijeće nastojalo i za vrijeme pandemije biti na usluzi široj zajednici na svakome polju. Dogovoren je ovogodišnji plan rada, te je bilo riječi i o izborima vijeća i predstavnika nacionalnih manjina 07. svibnja, moglo se čuti kako se ti izbori smatraju najvažnijim ovogodišnjim političkim događanjem za mađarsku zajednicu.

Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, član Vijeća rekao je, iako je opao broj Mađara, što se tiče omjera po broju stanovnika, nema značajnije promjene i otprilike možemo imati onoliko kandidata kao i prije četiri godine. Što se tiče Osječko-baranjske županije, osim Vijeća županije, možemo napraviti 2 gradska i 11 općinskih vijeća nacionalnih manjina.

Za Mađare u Hrvatskoj je već prilikom izbora 2019. godine bilo značajno obilježje jedinstvo i složnost, koje od tada još traje – složili su se sudionici sjednice.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.