Sikeres nyári tánctáborok

0
81

Nyári tengerparti edzőtáborban vettek részt az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport és a Kórógy Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Az alfalusiak Dramaljban táncoltak

A laskói és várdaróci fiatalokból álló Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport a Várdaróc Magyar Kultúregyesület és a laskói Petőfi Sándor Kultúregyesület közös művészeti együttese. Az egyesülésre pár évvel ezelőtt került sor, akkor elsősorban anyagi megfontolásból, de azért is szükség volt egységes tánccsoportra, mert ahogy befejezik a gyerekek a középiskolát, a munka és a továbbtanulás miatt sokan lemorzsolódnak. A közös csoport nagyon jól működött, és már a második generáció táncol együtt. A koronavírus-járvány miatti hosszú kényszerszünet viszont kérdésessé tette a tánccsoport újbóli indulását, többek között ezért is volt szükség a négynapos dramalji edzőtáborra. Itt fölelevenítették az elmúlt évben tanult koreográfiákat Ognjenović Zsuzsanna tanárnő segítségével, aki több éve a csoport művészeti vezetője – tagjai újra összekovácsolódtak.

– Sajnos hosszú volt a kényszerszünet, így nehéz volt újra összehozni a táncosokat, reméljük, most újra egy aktív időszak következik – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

Az edzőtábor költségein a két együttes osztozott, a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásából fedezték.

A kórógyiak Pólán tartották meg edzőtáborukat

A Kórógy Hagyományőrző Egyesület 2009-ben azzal a céllal alakult meg, hogy ápolja a település magyar zenészhagyományait. Ők szervezték meg először a kórógyi zenésztalálkozót, és tulajdonképpen a rendezvény sikere adta az ötletet, hogy megalakítsák a kórógyi hagyományőrző egyesületet, mely mára egy népes gyermektánccsoporttal büszkélkedhet két korosztályban. Számos olyan nagysikerű rendezvény szervezői, amelyek az Árpád-kori település egész lakosságának szólnak. Régóta a terveik között szerepelt a zenész utánpótlás-nevelés is, amit szintén sikerült beindítaniuk. A koronavírus-járvány náluk is nehézséget okozott, de újra dolgoznak, és a tánccsoport létszáma sem csökkent. A pulai edzőtábort pedig újabb motivációnak szánták, hogy a táncosok még nagyobb lelkesedéssel tanulják a koreográfiákat.

Cserepes Zoltán, a Kórógy Hagyományőrző Egyesületet elnöke elmondta, többször vendégszerepeltek Pulában, a Magyar Héten, ezért esett a választás erre a településre, valamint hazafelé tartva betértek a rijekai magyarokhoz is, az Anna-villába.

A tánccsoport tagjainak több fellépése volt az elmúlt hetekben, így a gyakorlás mellett jutott idő kikapcsolódásra is.