Sepse: együtt szüreteltek kicsik és nagyok

100

Az idei időjárás nem kedvezett a szőlőtermésnek, a sepsei HMDK-alapszervezet ültetvényén is kisebb a hozam, mint tavaly, de ez nem szegte a szüretelők kedvét: a sepseiek a Vukovári Magyarok Egyesülete tagjaival, valamint a helyi általános iskola kisdiákjaival közösen takarították be és dolgozták fel a szőlőt.

A szőlőszüret régen is olyan feladat volt, aminek örömmel állt neki a parasztember, hiszen az egész éves munkája gyümölcsét takarította be, a kalákában pedig részt vett a család minden tagja, „sógor, koma, jó barát”, kicsik és nagyok. A munka közös vacsorával, jó hangulatú társalgással végződött. A hagyományos szüret ma már nem annyira jellemző, a gazdaságok és alkalmazottjaik is arra törekednek, hogy minél gyorsabban elvégezzék a munkát, és a must hordóba kerüljön.

A HMDK sepsei alapszervezetének tagjai viszont igazi régimódi szüretet rendeznek azóta, hogy új székházukba költöztek, a sepsei Magyar Otthonba, amelyhez szőlőültetvény is tartozik. A szőlőskertet az egyesület tagjai közösen művelik, ősszel együtt szüretelik le munkájuk gyümölcsét, a termésből pedig bor készül.

– A szőlőszüret mostanra kedvenc „programunkká” vált, amellyel régi hagyományt ápolunk, hiszen Sepse szőlőtermelő település volt, ahol valamikor a legtöbb háznál készítettek bort. Másrészt a közösségépítés jegyében is rendezzük, amelyre nemcsak egyesületi tagjainkat várjuk, hanem vendégeink is vannak – nyilatkozta lapunknak Prosszer Horvatin Szanella, az egyesület alelnöke, hozzátéve, a Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai rendszeres résztvevői az eseménynek, és idén a felnőttekhez a sepsei általános iskola kisdiákjai is csatlakoztak.

A szüretelőket egy könnyű reggelivel várták, zsíros kenyérrel, kávéval, teával és pálinkával „melegítettek be” az akcióra a székház udvarában, majd vödrökkel és ollókkal munkához láttak. Elsőként a gyerekek „rohamozták meg” az ültetvényt a székház mögötti dombon, majd a felnőttek is beálltak a sorokba. Körülbelül egy óra alatt végeztek a szürettel, ami sajnos annak is „köszönhető”, hogy kevesebb volt a termés, az idei időjárás nem kedvezett ennek a mezőgazdasági kultúrának (se).

Nagy élmény volt a gyerekek számára a szőlőtaposás, és örömmel tették poharaikat a prés alá, hogy megkóstolják a friss és egészséges szőlőlevet, a mustot. A hordóba töltött nedűből Dobszai László, az egyesület borásza készít majd bort, hogy jövőre is legyen mivel megkínálniuk a vendégeket.

A szorgos munkásokat babgulyással vendégelték meg a házigazdák.

Az eseményen részt vett Magdó János eszéki magyar főkonzul is.

Sepsei egyesületünk szüreti programját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.