Saját székházuk lett a csúzai szervezeteknek

0
226

A HMDK-nak köszönhetően saját székházhoz jutottak a csúzai civil szervezetek. A jövőben ez az épület ad majd otthont a HMDK csúzai alapszervezete, a Jókai Mór Kultúregyesület, a Csárdás egyesület, a csúzai Nőegylet és a Hegyalja Ifjúsági Egyesület által szervezett kisebb összejöveteleknek, valamint az egyesületek művészeti csoportjai is itt fognak gyakorolni, próbálni.

A HMDK lehetőségeihez mérten már több mint két évtizede segíti a horvátországi magyarság számára fontos egyházi és világi közösségi épületek tatarozását, javítását, alkalomadtán újak építését is.

Tavaly is sorra valósultak meg a többmilliós beruházások: elkészült a laskói általános iskola tornaterme, megújult a kiskőszegi, a szentlászlói és a kórógyi művelődési ház, tovább szépült a dályhegyi kultúrotthon, a pélmonostori Magyar Otthon és a laskói Ifjúsági Otthon környéke is, valamint felépült a médiaközpont Bellyén, amelynek a földszinti része egyben a helyi HMDK-alapszervezet székhelye lesz.

Közösségi épületek újultak meg a Drávaszögben és Nyugat-Szlavóniában is több helyen: Sepsén a HMDK-alapszervezet székháza, Újbezdánban a kultúregyesület székhelye, Kopácson a pedagógusfórum által működtetett ifjúsági központ, Nagypiszanicán az ottani magyar közösség székháza, Eszéken a Népkör MKE székháza, a vukovári Magyarok Otthona melletti parkoló. Hatalmas eredmény, hogy épül az eszéki magyar iskolaközpont kollégiuma is.

Közel egymillió kúnás beruházások valósultak meg a magyarságunk számára fontos szakrális épületeken is, a legnagyobb összeg Várdarócra jutott, így visszanyerte 61 évvel ezelőtti impozáns alakját a református templom tornya. A beruházások 2019-ben tovább folytatódnak.

A falu minden egyesülete hasznát veszi az épületnek

Saját ingatlanhoz jutottak a csúzaiak is, a HMDK a Kossuth utcában vásárolt meg egy régi típusú házat, amely a 19. század végén épült. Az épületben több kisebb helyiség található, melyek irodahelyiségként szolgálhatnak majd azon egyesületeink számára, amelyek eddig nem rendelkeztek székhellyel. Egy nagyobb szoba ad majd helyet a rendezvényeknek, összejöveteleknek, de erre a célra használhatják majd a tágas udvart is, ha az időjárás megengedi.

Csúzán mindig is nagy hangsúlyt fektettek a magyar kultúra és hagyományok ápolására. Több szervezetünk is működik aktívan a faluban: a Csárdás egyesület népi tánccsoportja, a Jókai Mór Kultúregyesület – keretein belül a Hajnalcsillag gyermektáncegyüttes és a Pódium Színjátszó Kör –, a HMDK-alapszervezet és a Hegyalja Ifjúsági Egyesület. Utóbbi kettőnek eddig nem volt székhelye, így talán ők örülnek a legjobban az épületnek.

Kozár József

– Nagy dolog számunkra, hogy végre egyesületünknek is lesz székhelye, és mi is elmondhatjuk, hogy saját épületünkben, „otthon“ tarthatjuk összejöveteleinket – mondta el lapunknak Kozár József. A HMDK csúzai alapszervezetének elnöke úgy látja, így a jövőben még eredményesebben működhetnek.

Hordósi Dániel

– A Hegyalja Ifjúsági Egyesület eddig nem rendelkezett székhellyel, most viszont végre egy saját irodánk lesz az új székházban, ami a papírmunka intézésén túl egy közösségi helyként is üzemel majd. Itt kisebb rendezvényeket, összejöveteleket szervezhetünk és vendégeket is fogadhatunk anélkül, hogy másoktól kellene erre engedélyt kérnünk – mondta Hordósi Dániel, a Hegyalja Ifjúsági Egyesület elnöke, aki hozzátette, bízik benne, hogy ez a ház lesz majd a második otthonuk.

A „második otthon“ mindenki számára nyitva áll majd, összejöveteleket, gyűléseket, kiállításokat, próbákat és kisebb rendezvényeket is tarthatnak itt a falu szervezetei, lakosai.

Kováts Zsuzsanna

– Örülünk az új épületnek, biztos vagyok benne, hogy hasznára lesz majd kultúregyesületünknek, itt (is) tarthatja majd próbáit gyermektánccsoportunk és színjátszó körünk – nyilatkozta lapunknak Kováts Zsuzsanna, a Jókai Mór Kultúregyesület vezetője.

Fica János

Hozzáfűzte, természetesen nem veszíti el funkcióját a falu kultúrotthona sem, amelyet ugyanúgy használnak a jövőben is próbákra, gyakorlásra, illetve továbbra is a nagyobb rendezvények, bálok, lakodalmak, ünnepélyek lebonyolítására.

– Különösen a téli időszakban vesszük majd hasznát a háznak, itt tarthatjuk majd táncpróbáinkat – mondta Fica János, a Csárdás egyesület elnöke, aki szintén kedvezően nyilatkozott a falu új közösségi épületéről. (ti)