RMDSZ-kongresszus: újra elnökké választották Kelemen Hunort

0
62

Újra Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a múlt szombaton kolozsvári kongresszusán. Az eseményen a HMDK-t Andócsi János alelnök és Hordósi Dániel, a szervezet elnökségi tagja képviselték.

Kelemen Hunor egyedül indult a tisztségért, és 728 szavazatot kapott a leadott 757-ből.

Programbeszédében rámutatott: míg 2018, Erdély és Románia egyesülése centenáriumának éve a visszatekintésre adott alkalmat, a 2019-es évnek a jövő felé fordulás évének kell lennie, hiszen a mostani gyerekek jó eséllyel megélik a 22. századot. Úgy vélte: nemzedékének az a feladata, hogy helyzetbe hozza a mai húsz-, harmincéveseket.

„Abból kell kiindulni, amit el akarunk érni” – fogalmazott az elnök.

Az RMDSZ-kongresszuson pódiumbeszélgetésen bocsátották közvitára az Erdély jövőjéről készített vitairatot. Mint Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök megfogalmazta: cél a teljes értékű erdélyi magyar társadalom megteremtése, a két jelszó pedig az erdélyiség és a versenyképesség.

A kongresszus határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt. „Elvárjuk Románia, az Európai Unió és a nemzetközi közösség támogatását nemzeti identitásunk megtartásában jelképeink szabad használata által” – áll a határozatban.

Andócsi 15 ezer horvátországi magyar jókívánságait tolmácsolta

Andócsi János

A tanácskozásra meghívást kaptak a határon túli magyar szervezetek vezetői is, akik köszöntötték a kongresszust. Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke beszédében elmondta, sokáig tündérkertként tekintettünk Erdélyre, de amikor megismertük az itt élő magyarokat, árnyaltabb képet kaptunk, szembesülve a kisebbségi lét problémáival. Horvátországról vélhetően az Adriai-tenger jut sokak eszébe, de emlékeztetett, hogy 15 ezer ember vallja magát magyarnak az országban. – Székelyföldre mintaként tekintünk, akinek pedig megcsappant a magyarságtudata, az látogassa meg ezt a vidéket – mondta.

Az EU-s együttműködésről írtak alá Kárpát-medencei Nyilatkozatot

Nyilatkozatot írtak alá Kolozsváron az Európai Unióban való közös néppárti fellépésről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetői.

Ebben vállalták, hogy a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar közösség érdekében együttes erővel lépnek fel az Európai Unióban. Elkötelezték magukat az őshonos kisebbségek védelmében végzett munka folytatása mellett. (mti/mt)